Geweld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geweld gespeeld op toneel

Geweld is een algemene term om acties te beschrijven die verwonding of schade bij mensen, dieren, of voorwerpen veroorzaken of bedoeld zijn om die te veroorzaken. Geweld wordt vaak geassocieerd met agressie. Er zijn hoofdzakelijk twee soorten geweld: willekeurig geweld, dat kleinschalige, willekeurige handelingen zijn, en gecoördineerd geweld, dat acties beschrijft die gesanctioneerd worden, uitgevoerd of door groepen, zoals politieoptreden, oorlog en terrorisme.

Bepaalde vormen van geweld zijn sociaal en juridisch gesanctioneerd. Verschillende maatschappijen passen verschillende normen met betrekking tot goedgekeurde en niet-goedgekeurde vormen van geweld toe. Soms wordt het geweld dat niet door de normen wordt goedgekeurd door de maatschappij wreed genoemd.

Het geweld kan unilateraal zijn, terwijl een vechtreactie minstens verdediging impliceert.

Volgens de Duitse socioloog Max Weber is een monopolie op het gebruik van geweld één van de definiërende kenmerken van de staat. De psycholoog James W. Prescott voerde studies uit over de oorzaak van geweld in de antropologische betekenis.

In de ambtsinstructie voor de politie wordt geweld gedefinieerd als "Elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken".

Partner- en familiegeweld[bewerken]

In de Belgische krant De Morgen werden in 2005 de volgende cijfers gepubliceerd met betrekking tot slagen en verwondingen binnen de familie:

  • 2000: 18.239 gevallen (waarvan 7085 tussen partners of ex-partners, 654 tegen de ouders en 560 geweld door ouders tegen kinderen jonger dan 16)
  • 2004: 21.073 gevallen (waarvan 10.137 tussen partners of ex-partners, 793 tegen de ouders en 735 geweld door ouders tegen kinderen jonger dan 16)

De krant baseerde zich op statistieken van de Belgische federale politie.[1]

Mogelijke redenen voor het toenemen van het aantal (gemelde) gevallen van partnergeweld:

  • economische situatie: jobverlies en werkloosheid
  • toenemende tijdsdruk als beide ouders gaan werken
  • gemakkelijker aangifte doen

Het grootste risico op geweld door de ex-partner loopt men op het moment dat de scheiding wordt aangevraagd en de ex-partner niet klaar is om zijn partner en kinderen te laten gaan.[bron?]

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek geweld op in het WikiWoordenboek.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Geweld in Belgische families neemt toe, weekoverzicht KU Leuven