Gewoon biggenkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon biggenkruid
Gewoon biggenkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Hypochaeris (Biggenkruid)
Soort
Hypochaeris radicata
L. (1753)
Gewoon biggenkruid
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon biggenkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft vertakte, onbehaarde stengels die met melksap gevuld zijn. De soort wordt 20–60 cm hoog en groeit op allerlei grazige plaatsen.

De bloem is geel. Er zijn alleen lintbloemen aanwezig. De buitenste lintbloemen zijn groen of grijs aan de onderzijde. Het hoofdje heeft een doorsnede van 2,5–4 cm; het zit op een kale, bovenaan vertakte stengel met kleine schutblaadjes. De bloeiperiode loopt van juni tot september. De bladeren vormen een breed langwerpig bladrozet, dat getand kan zijn of afgeronde insnijdingen kan hebben. Meestal zijn ze ruwbehaard. De eindlob is afgerond.

Gewoon biggenkruid draagt een nootje met een lichtbruine haarkroon. Behalve door uitzaaiing vindt verspreiding plaats door het uitlopen van zijrozetten.

De plant kwam oorspronkelijk voor in Zuidwest-Azië en Europa en is later over de gematigde streken van alle andere werelddelen verspreid geraakt. Het voorkomen is in Nederland en België algemeen en sinds 1950 gelijk gebleven of toegenomen.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Gewoon biggenkruid is een kensoort voor de klasse van droge graslanden op zandgrond (Koelerio-Corynephoretea), een groep van plantengemeenschappen van droge graslanden op voedselarme zandgronden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hypochaeris radicata op Wikimedia Commons.