Gewoon krulmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon krulmos
Gewoon krulmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Onderrijk:Embryophyta (Landplanten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Orde:Funariales
Familie:Funariaceae
Geslacht:Funaria
Soort
Funaria hygrometrica
Hedw.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon krulmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gewoon krulmos (Funaria hygrometrica) is een soort bladmos uit het geslacht krulmos (Funaria). Het behoort tot de meest algemene mossen in Nederland en België.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het gewoon krulmos groeit in groepen of in uitgestrekte, min of meer dichte gazons. Het is een heldergroene knop- of rozetvormige plantje. Het blad is omgekeerd eivormig, kort toegespitst, doorschijnend. Zelden hebben ze een zeer korte bladnerf die anders eindigt in de bladtop. Met een loep zijn netwerkvormige cellen te zien. De mannelijke planten vormen antheridia aan het uiteinde van de bladrozet. De lamina-cellen zijn rechthoekig of langwerpig hexagonaal van vorm, ongeveer 50 tot 100 µm lang en 25 tot 50 µm breed. In het bovenste deel van het blad zijn ze op zijn minst rechthoekig, maar nooit afgerond. Vegetatieve rozetten kunnen herkend worden aan de breed spatelvormige bladen met grote bladcellen, maar verwarring blijft mogelijk met het gewoon knikkertjesmos (Physcomitrium pyriforme).

De kapselsteel als zwanenhals gebogen. Jonge kapsels zijn transparant. Bij jonge kapsels is het huikje (calyptra) lang en spits en staat dwars op de capsule. Het peristoom is dubbel gevormd en altijd goed ontwikkeld. Het koepelvormige operculum heeft geen top, is glad en zit op de ring van de capsule aan de basis. De meestal gladde sporen zijn gemiddeld zo'n 12–22 µm groot. Sporogonen zijn er altijd in overvloed. Rijping kan het hele jaar door plaatsvinden.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het komt vooral voorkomend op eutrofe, ruderale plaatsen als braakliggende terreinen, halfverharde wegen, etc. Het is pyrofytische soort.

Gewoon krulmos is een kensoort van de krulmos-verbond (Funarion hygrometricae), een associatie uit de smaragdsteeltjes-klasse.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het gewoon krulmos verspreidt zich via sporen door de lucht. De sporen van dit mos behouden een tiental jaren kiemkracht.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos is wereldwijd wijdverspreid. Het is een veel voorkomend mos in Centraal-Europa. In Nederland komt hij zeer algemeen voor. Hij is niet bedreigd en hij staat niet op de rode lijst.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wikispecies heeft een pagina over Funaria hygrometrica.