Gewoon muisjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gewoon muisjesmos
Gewoon muisjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Grimmiales
Familie:Grimmiaceae
Geslacht:Grimmia
Soort
Grimmia pulvinata
(Hedw.) Sm. (1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon muisjesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gewoon muisjesmos (Grimmia pulvinata) is een veel voorkomend mos. Het is de meest voorkomende soort in het geslacht Grimmia en komt bijna wereldwijd voor. De soort leeft voornamelijk in gematigde streken, tot op hoogtes van 3000 m.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het mos vormt meestal kleinere, compacte kussens die zowel droog als nat zwartachtig tot blauwgroen zijn met een grijze glans. De rechtopstaande, 1 tot 2 centimeter lange stengels van de gametofyten zijn gevorkt.

De spiraalvormig gerangschikte, langwerpige, lancetvormige bladeren zijn licht gebogen als ze droog zijn en staan rechtop tot ze plat liggen, steken uit als ze nat zijn, 2 tot 3 millimeter lang, niet gerimpeld, met een brede, opgerolde, hele rand en een duidelijke nerf. De punt is enigszins afgestompt en er komt plotseling een lange, gladde, witte glazen haar uit. De cellen in het midden van het blad zijn afgerond tot vierkant, met een verdikte wand, aan de bladbasis zijn ze 2-4 keer langer dan breed.

De bruinachtige sporofyt, 2 tot 5 millimeter lang, steekt uit de punt van de stam en dus uit het moskussen, wordt aanvankelijk naar beneden gebogen en komt tijdens het rijpen weer rechtop te staan. Het hangende tot horizontale, bruine kapsel is bolvormig tot eivormig en heeft acht tot tien longitudinale ribben en zestien wrattenachtige, rode, vaak gespleten tanden aan de punt. Het dopvormige kapseldeksel heeft een korte snavel en wordt verhoogd door een centrale kolom. Ook de gelobde hoed (calyptra) is dopvormig.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het kan groeien op een breed spectrum van pH's[1] kan het op verschillende rotsen en overleven. Het mos wordt echter voornamelijk aangetroffen op oppervlakken als mortel en boomstammen.[2]

Gewoon muisjesmos is een kensoort van de muisjesmos-associatie (Orthotricho-Grimmietum).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van gewoon muisjesmos omvat alle gematigde streken van de wereld.