Gezondheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gezond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hygieia, de Griekse godin van de gezondheid
Amerikaanse variant op de Schijf van Vijf voor gezonde voeding

Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1948 luidt:

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

Het begrip gezondheid wordt ook gebruikt op andere terreinen, zoals voor het milieu of de economie.

Geestelijke gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

De geestelijke gezondheid is een concept dat naar de emotionele, sociale en psychologische welzijn van het individu verwijst.

Volgens de WHO is er geen officiële definitie van de geestelijke gezondheid. Culturele verschillen, subjectieve evaluaties en concurrerende professionele theorieën, maken het moeilijk om te bepalen wat "geestelijke gezondheid" is. In het algemeen zijn de meeste deskundigen het erover eens dat geestelijke gezondheid en psychische stoornissen niet wederzijds exclusief zijn. Met andere woorden, het ontbreken van een erkende psychische stoornis, is niet noodzakelijkerwijs een indicatie van de geestelijke gezondheid.

Als gevolg van de klimaatverandering is sedert 2010 meer en meer empirisch bewijs geleverd voor zowel acute als chronische geestelijke gezondheidseffecten daarvan. Rapporten wijzen op onder meer posttraumatische stressstoornis, depressie, angst, de verergering van psychotische symptomen, zelfmoordgedachten en zelfmoord.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten