Ghajar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ghajar
Kaart
Coördinaten 33° 16′ NB, 35° 37′ OL
Algemeen
Inwoners 2000

Ghajar, al-Ghajar of Radjar[1] is een dorp op de grens van Libanon en de Golanhoogten gelegen aan de rivier de Hasbani en behorend bij Israël. Het dorp heeft ongeveer 2.000 inwoners, bijna allemaal Alawieten.

De oorspronkelijke naam van het dorp was Taranjeh. Die naam werd 300 jaar geleden door Koerden veranderd in Ghajar.

Ten tijde van de Zesdaagse Oorlog in 1967 behoorde het dorp bij Syrië, de inwoners waren opgenomen in de Syrische volkstelling in 1960. Toen Israël de Golanhoogten in 1967 veroverde op Syrië bleef Ghajar, dat aan de voet van de Golanhoogten ligt, twee maanden stateloos. Op verzoek van de inwoners, die zich bij de Golanhoogten voelden horen, werd het dorp alsnog geannexeerd door Israël. In 1981 werden de inwoners Israëlisch staatsburger.

Door kleine uitbreidingen in de loop der jaren, is een gedeelte van het dorp in Libanon komen te liggen. In 2000 trok Israël, nadat door de Verenigde Naties de grens tussen Libanon en de Golanhoogten was vastgesteld die door het dorp liep, zich terug uit het noordelijke deel van het dorp. In de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 betrok Israël het noordelijke deel weer. Israël heeft het dorp bestuurlijk in zijn district Noord ondergebracht.

Anno 2009 is Ghajar wederom onderwerp van een deling. Op aandringen van de Verenigde Naties zou Israël het noordelijke deel weer aan Libanon moeten afstaan. De inwoners zijn hier echter op tegen omdat zij zich Syriërs voelen en ook de enige Alawieten in Libanon zouden zijn.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]