Ghillebert van Lannoy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ghillebert van Lannoy in het wapenboek van de orde van het Gulden Vlies

Ghillebert (Gilbert) van Lannoy (1386 - 1462) was een ridder uit het huis Lannoy in dienst van de Bourgondische hertogen, diplomaat en schrijver.

Biografie[bewerken]

Wapen

Hij was een broer van Hugo en Boudewijn van Lannoy, die samen met hem in 1430 werden opgenomen bij de stichtende leden van de Orde van het Gulden Vlies. Hij was heer van Willerval en van Tronchiennes, en na de dood van zijn broer Hugo (†1456) ook heer van Santes.

Ghillebert diende aanvankelijk Jean Warchin, de seneschalk van Henegouwen, als schildknaap, en vergezelde hem op zijn reizen en oorlogen naar het Oosten en in Spanje, waarna hij optrok met hertog Jan zonder Vrees in zijn oorlog tegen de opstandige Luikenaars en tegen de Armagnacs. Vervolgens gaf hij gehoor aan een oproep van de Duitse Orde om de ongelovigen in Litouwen te bestrijden. In 1415 werd Ghillebert gewond en gevangengenomen in de slag bij Azincourt. Na zijn vrijlating werd hij benoemd tot gouverneur van het kasteel van Sluis. De volgende jaren zou hij nauwelijks wijken van de zijde van de graaf van Charolais, de toekomstige Filips de Goede.

Met de dood van Jan zonder Vrees begon de politieke en diplomatieke carrière van Ghillebert. Hij onderhandelde mee het verdrag van Troyes (1420) en werd eerste kamerheer van Filips de Goede. In 1421 werd hij belast met een ambassade vanwege Hendrik V, koning van Engeland en Frankrijk, en Filips de Goede, naar het Oosten. Van zijn reizen heeft hij verslag gedaan in zijn Voyages et ambassades.

Ghillebert schreef de Instruction d'un jeune prince dat kan gezien worden als een uiteenzetting van de laat-Middeleeuwse ridderlijke ethiek.

Geschriften[bewerken]

  • Voyages et ambassades
  • Rapports
  • Les Pelerinages de Surye et de Egipte
  • Enseignement paternel
  • Instruction d'un jeune prince