Gian Giacomo Caprotti da Oreno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gian Giacomo Caprotti da Oreno, bijgenaamd il Salaino ("Het duiveltje") (Oreno da Vimercate, 1480 - ?, 1524) was een Italiaanse assistent van de Italiaanse kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci.

Salaino als vijftienjarige

Door Vasari werd hij beschreven als "een charmante en mooie jongeling met fijn krullend haar, wat Leonardo erg mooi vond." Ze konden niet altijd even goed met elkaar opschieten. Een jaar later maakte Leonardo een lijst van alle streken die de jongen had uitgehaald, en noemde hem daarbij "een dief, een leugenaar, koppig, en een gulzigaard." Het 'duiveltje' stal ten minste vijf keer geld en waardevolle spullen en kocht er veel dure kleding van, waaronder vierentwintig paar schoenen. Toch bleef Salaino dertig jaar Leonardo's gezel, bediende en assistent, en in Leonardo's notities zijn schetsen te vinden van een knappe puber met krulhaar.

Zijn naam komt ook doorgestreept voor op de achterkant van een erotische afbeelding (uit ongeveer 1513) van de artiest: De vleesgeworden engel. Dit wordt gezien als een geestige en onthullende parodie op zijn belangrijke werk Johannes de Doper, dat volgens kunstcritici zoals Martin Kemp en James Saslow ook doortrokken is van homo-erotiek. Een ander erotisch werk van Leonardo da Vinci dat gevonden is op de achterkant van een blad in de Atlantische Codex laat Salaino's achterwerk zien waar een paar penissen op twee benen naartoe lopen (Augusto Marinoni, in "Io Leonardo", Mondadori, Milano 1974, pp.288, 310). Het is dan ook in te denken dat Leonardo da Vinci en Salaino wellicht een seksuele relatie hadden.