Gibraltar Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gibraltar Airport
Gibraltar Airport
IATA: GIB ICAO: LXGB
Algemene informatie
Type civiel/militair
Eigenaar Ministerie van Defensie
Plaats Gibraltar
Hoogte 5 m AMSL
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 1829 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Gibraltar Airport (IATA: GIB, ICAO: LXGB) is de luchthaven van het Britse overzeese grondgebied Gibraltar. De luchthaven is eigendom van het Britse ministerie van Defensie en wordt gebruikt door de Royal Air Force (RAF), maar ook voor civiele vluchten.

De luchthaven ligt op de landengte die de rots met Spanje verbindt, tegen de grens met Spanje. De afstand tot het stadscentrum van Gibraltar is slechts 500 meter.

De startbaan neemt de hele breedte van de landengte in beslag, en de Winston Churchill Avenue, de verbindingsweg tussen Gibraltar en Spanje, kruist de startbaan dan ook. Gaat er een vliegtuig landen of opstijgen, dan wordt het verkeer op die weg met slagbomen stilgelegd.

Het civiele luchthavengebouw ligt aan de noordzijde van de startbaan, dus tussen de startbaan en de Spaanse grens. Vliegpassagiers van en naar Gibraltar moeten dus de startbaan kruisen.

In het programma Most Extreme Airports van televisiezender History werd Gibraltar Airport de op vier na gevaarlijkste luchthaven ter wereld en de gevaarlijkste in Europa genoemd.[1]

In 2004 verwerkte de luchthaven 314 375 passagiers en 380 ton vracht. Hoewel de luchthaven is gevestigd in Gibraltar, wordt hij vaak gebruikt door toeristen die de Costa del Sol of de Straat van Gibraltar willen bezoeken.

Plattegrond van Gibraltar Airport
Gibraltar Airport, gezien vanaf Gibraltar
Gibraltar Airport, gezien vanaf Gibraltar