Gibraltar tijdens de Tweede Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Consolidated PBY Catalina op patrouille vliegt langs de rots van Gibraltar, maart 1942

Door de strategische ligging aan de Straat van Gibraltar heeft Gibraltar een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat de rots in Britse handen was, zagen diverse Engelandvaarders kans om via Gibraltar naar Engeland te gaan.

Evacuatie[bewerken]

In juni 1940 werden de 13.500 bewoners van de rots geévacueerd naar Casablanca. Alleen de onmisbaren mochten blijven. Later in juni, na de Franse capitulatie, moesten de geëvacueerden naar de rots terugkeren. Ze kregen pas op 13 juli toegang nadat beloofd werd dat ze zo snel mogelijk weer zouden vertrekken. Oliver Stanley had toegezegd dat 13.000 personen door Engeland zouden worden opgenomen, waarvan er 2000 naar Maderia gebracht zouden worden.

Franse aanvallen[bewerken]

In 1940 werd Gibraltar gebombardeerd door Vichy-Frankrijk, eerst op 18 juli, na de Aanval op Mers-el-Kébir, en daarna op 24 en 25 september, na de Slag om Dakar.

Italiaanse aanvallen[bewerken]

Vanaf september 1940 probeerden de Italianen Gibraltar aan te vallen vanaf zee. Het plan was dat de onderzeeboot Sciré vanuit La Spezia enkele duikers wilde afzetten. na twee mislukte pogingen was de derde poging succesvol. Enkele schepen werden tot zinken gebracht.

Hoog bezoek[bewerken]

In 1941 werd Gibraltar bezocht door generaal Ponte en de Henry, Duke of Gloucester. Op 17 maart 1942 bezochten de Griekse koning George II en Sir Stafford Crippa Gibraltar. Ze kregen een rondleiding door de ondergrondse tunnels en eeFlat Bartion, het ondergrondse hospitaal.

John Verekers[bewerken]

John Vereker, 6th Viscount Gort was gouverneur van Gibraltar totdat hij in 1942 naar Malta werd overgeplaatst. Tijdens zijn gouverneurschap breidde hij het vliegveld van Gibraltar uit, waar ook de militaire basis RAF Gibraltar bij kwam.

Nederlanders op Gibraltar[bewerken]