Gieltjesdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gieltjesdorp
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Gieltjesdorp (Utrecht)
Gieltjesdorp
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Stichtse Vecht Stichtse Vecht
Coördinaten 52° 8′ NB, 4° 59′ OL
Overig
Postcode 3628
Netnummer 030
Woonplaats (BAG) Kockengen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gieltjesdorp is een buurtschap in het zuidoosten van de woonplaats Kockengen, die behoort tot de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Deze buurtschap ligt aan de weg van Haarzuilens naar Wilnis, die aldaar ook de naam Gieltjesdorp heeft. Gieltjesdorp ligt tussen de buurtschappen Ockhuizen en Laag Nieuwkoop in het zuiden en Portengen in het noorden.

Gieltjesdorp was tot 1812 ook een gerecht. Oorspronkelijk werd het ook Gieltjesdorp-Staten genoemd, dus toen was het nog geen heerlijkheid in particuliere handen. In 1741 is er in ieder geval een heer, namelijk Louis Trip de Marez. Daardoor werd Gieltjesdorp deel van een complex van heerlijkheden onder een gemeenschappelijk bestuur.

Uiteindelijk bestond het gerecht uit een schout en elf schepenen:

In 1795 wordt er uit zeven gerechten, waaronder Gieltjesdorp een groot gerecht Kockengen gevormd. Al in 1798 komt er een nieuwe combinatie van elf gerechten, waaronder Gieltjesdorp tot een gemeente Breukelen. In 1801 wordt deze gemeente opgeheven en wordt de oude situatie hersteld. Op 1 januari 1812 wordt er opnieuw een gemeente Breukelen gevormd, nu uit 10 voormalige gerechten. Op 1 januari 1818 wordt de gemeente Breukelen opgedeeld in vijf nieuwe gemeentes. Gieltjesdorp komt bij de gemeente Laag Nieuwkoop. Laag Nieuwkoop met Gieltjesdorp wordt op 1 mei 1942 bij de gemeente Kockengen gevoegd. Vervolgens komt het gebied op 1 januari 1989 bij Breukelen en op 1 januari 2011 bij Stichtse Vecht.

Laagnieuwkoop.png

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ad van der Meer, Repertorium van Nederlandse gemeenten vanaf 1812 (2011)
  • W.A.G. Perks, Geschiedenis van de gemeentegrenzen in de provincie Utrecht (z.j.)