Giffremassief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giffremassief
Hoogste punt Haute Cime (3257 m)
Locatie Frankrijk
Coördinaten 45° 58′ NB, 6° 52′ OL
Onderdeel van Franse Voor-Alpen
Giffremassief (Alpen)
Giffremassief
Foto's
De Avoudrues (Sixt-massief) domineren de omgeving van Samoëns
De Avoudrues (Sixt-massief) domineren de omgeving van Samoëns
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Giffremassief (fr: Massif du Giffre) is een bergmassief in de Voor-Alpen, gelegen in het Franse departement Haute-Savoie en in Zwitserland. De "Haute Cime" van de Dents du Midi vormt met zijn 3257 meter de hoogste bergtop van het massief.

Indeling[bewerken]

Het Giffremassief maakt deel uit van het grotere "Chablais-Haute-Giffre"-massief, waartoe ook het Chablaismassief en de Aiguilles Rouges behoren. Het Chablaismassief bevindt zich ten noordwesten van het Giffremassief, de Aiguilles Rouges ten zuidoosten ervan.

Het Giffremassief is genoemd naar de rivier Giffre, de grootste rivier in het gebied. Het massief wordt opgedeeld in verschillende submassieven:

Submassief Hoogste top Maximale hoogte (m)
Dents du Midi Haute Cime 3257
Haut-Giffre Tour Sallière 3230
Sixt Dent de Barme 2756
Faucigny Tête à l'Âne 2804

Het hoogste submassief, dat van de Dents du Midi, bevindt zich in het noordoosten van het gebied, tegen de diepe en brede Rhônevallei aan. Naast de berg "Dents du Midi" met de Haute Cime als hoogste top bevinden ook de Dent de la Chaux (2767 m) en Dent de Valère (2267 m) zich in dit submassief.

De Haut-Giffre bevindt zich tussen het massief van de Dents du Midi in het noorden en de Aiguilles Rouges in het zuiden. De hoogste top van de Voor-Alpen die op het Franse grondgebied gelegen is, is de 3096 meter hoge Mont Buet in de Haut-Giffre. De bekende Cirque du Fer-à-Cheval wordt omringd door de bergen van de Haut-Giffre.

Het massief van Sixt is relatief compact en ligt ten noordoosten van Samoëns en Sixt. In de Faucigny ligt onder meer het skigebied van Flaine. De Tête du Colonney (2692 m) vormt de derde hoogste top van de Faucigny.

Gletsjers[bewerken]

De belangrijkste gletsjers in het Giffremassief zijn die van de Ruan (Haut-Giffre, Zwitserland en Frankrijk), die van de Prazon (Haut-Giffre, Frankrijk) en de gletsjer van Tré-les-Eaux (Haut-Giffre, Frankrijk).

Geologie[bewerken]

Het massief bestaat uit klei-kalksteen, afgezet tijdens het Trias. De kalksteen vormt op bepaalde plaatsen een karstreliëf zoals op de désert de Platé, een gebied gekenmerkt door kar.