Gijs Groenteman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gijs Groenteman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 29 januari 1974
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver, presentator, programmamaker, journalist en columnist
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Gijs Groenteman (Amsterdam, 29 januari 1974) is een Nederlands schrijver, presentator, programmamaker, journalist en columnist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Groenteman (2022)

Groenteman is het enige kind van journaliste en televisiepresentator Hanneke Groenteman. Hij werd opgevoed door zijn moeder en leerde zijn vader pas op 23-jarige leeftijd kennen.[1][2][3] Groenteman groeide op in Amsterdam, waar hij naar het Barlaeus Gymnasium ging.

Journalistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na de middelbare school ging Groenteman aan de slag als redacteur voor Laat de Leeuw. Vervolgens werkte hij als programmamaker bij de VPRO-radio, waar hij samenwerkte met Teun van de Keuken. Hij presenteerde wekelijks het radioprogramma Cantina voor de VPRO op Radio 6. Daarnaast was hij medewerker van VARA TV Magazine, Desmet Live met Theodor Holman en eindredacteur van Šimek 's nachts.

Groenteman is columnist bij Het Parool.[4]

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Harry Bannink Podcast[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aflevering van De Grote Harry Bannink Podcast werd in juli 2016 opgenomen. Deze tweewekelijkse serie gaat over de liedjes van componist Harry Bannink en de mensen met wie hij die liedjes maakte. Hiervoor interviewde Groenteman onder meer Aart Staartjes, Willem Nijholt, Hans Dorrestijn, Loes Luca, Henny Vrienten, Jenny Arean en Wieteke van Dort.

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour is een theatershow waarin Groenteman sinds september 2018, samen met pianist Dick van der Stoep en zanger Frank Groothof, herinneringen ophaalt aan het oeuvre van Harry Bannink.

Met Groenteman in de kast[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds november 2017 heeft Groenteman zijn eigen wekelijkse podcast: Met Groenteman in de kast. In de archiefkast van de Volkskrant interviewt hij zeer uiteenlopende bekende en minder bekende Nederlanders. Met hen spreekt hij over verleden en heden, over liefde en trauma. Te gast waren onder meer schrijfster en cabaretier Paulien Cornelisse, zanger Lee Towers, bioloog Midas Dekkers, rapper Glen Faria, muzikant Henny Vrienten, modejournalist Cécile Narinx, historicus Maarten van Rossem en misdaadjournalist Peter R. de Vries.[5] De keuze van de gasten is gebaseerd op basis van Groentemans persoonlijke fascinatie voor deze personen.[6] De producer van de podcast is Daan Hofstee.

Teun en Gijs vertellen alles[bewerken | brontekst bewerken]

Teun van de Keuken en Gijs Groenteman bespreken alles wat ze bezielt, wat ze hebben meegemaakt en wat ze ervan vinden. De eerste aflevering staat sinds december 2020 online.

De kamer van Klok (voorheen bekend als Koorts)[bewerken | brontekst bewerken]

De kamer van Klok is een politieke podcast van de Volkskrant. Groenteman, Pieter Klok, Sheila Sitalsing en andere verslaggevers van de Volkskrant spreken elke vrijdag de politieke week door. De podcast begon onder de naam Koorts. De podcast wordt vaak opgenomen in het kantoor van Pieter Klok, vandaar de naam. De eerste aflevering na de naamsverandering verscheen op 14 mei 2021.

Lijstjes van Lohues[bewerken | brontekst bewerken]

Lijstjes van Lohues is een muziekpodcast waarin Groenteman een gesprek heeft met Daniël Lohues. Lohues zoekt voor de podcast muzieknummers uit op basis van een thema, zoals bijvoorbeeld het thema "Kerst". De podcast wordt opgenomen in Erica, de woonplaats van Lohues. De eerste aflevering verscheen in december 2021.

Weer een dag[bewerken | brontekst bewerken]

Weer een dag is een actuele podcast van Groenteman en Marcel van Roosmalen waarin de twee elke werkdag een podcast uploaden waarin ze net doen alsof ze om 6 uur 's ochtends twaalf minuten met elkaar bellen om de actualiteit door te nemen. De tijd wordt bijgehouden met een kookwekker. De eerste aflevering verscheen op 7 februari 2022.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

In het theater verzorgde Groenteman samen met Marcel van Roosmalen twee jaar lang een avondvullende voorstelling "Pannekoekencaravan" waarin ze zich omdoopten tot foodtruckondernemer en het publiek hun relaas vertelden.[7]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Groenteman is getrouwd met Aaf Brandt Corstius en heeft met haar twee kinderen.[1] Daarnaast heeft hij nog twee kinderen uit een eerder huwelijk.[8]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2005 - Ischa: Verhalen van verwanten, vrienden en vrouwen - opnieuw uitgegeven in januari 2020, vijfentwintig jaar na het overlijden van Ischa Meijer.
  • 2007 - Veertig jaar topamusement door de ogen van Guus Verstraete - over Guus Verstraete.
  • 2013 - De Willem Ruis Show - over Willem Ruis.