Gijsbert Friedhoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stadhuis van Enschede

Ingenieur Gijsbert Friedhoff (Rotterdam, 21 juli 1892 - Haarlem, 20 september 1970) was een Nederlands architect en rijksbouwmeester (1946-1958).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn stijl kwam overeen met de op het traditionalisme georiënteerde Delftse School.
Hij studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft. Tijdens zijn rijksbouwmeesterschap was hij lid van de adviescommissie in 1952 voor de nieuwbouw van Provinciale Planologische Dienst en de Provinciale Waterstaat in 's-Hertogenbosch. Hij verstrekte daar de meervoudige opdracht.

Ontwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Friedhoff maakte het ontwerp voor onder andere het stadhuis van Enschede aan de Langestraat, dat tussen 1930 en 1933 gebouwd werd. Met zijn ontwerp hiervoor won hij in 1929 een wedstrijd. Het gebouw lijkt op het Stadhuis van Stockholm van Ragnar Östberg.

Hij ontwierp met Frits van Hall het Van Heutsz-monument, in 1935 onthuld door koningin Wilhelmina in Amsterdam. Na de oorlog liet hij zijn monumentale stijl zien in grote kantoorgebouwen van de overheid, onder andere het Ministerie van Oorlog (nu Defensie) uit 1954 in Den Haag. Een ander bekend bouwwerk van Friedhoff is Vuurtoren Westhoofd in Ouddorp.

Bekende naoorlogse ontwerpen van Gijsbert Friedhoff in Amsterdam zijn:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gijsbert Friedhoff van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.