Gilbert Stanley Underwood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bryce Canyon Lodge
Underwoods laatste grote project was de Jackson Lake Lodge in Grand Teton National Park

Gilbert Stanley Underwood (18901960) was een Amerikaanse architect die bekend is om zijn rustieke lodges in de nationale parken van de VS.

Biografie[bewerken]

Underwood ontving zijn bachelordiploma in 1920 aan Yale en zijn master in 1923 aan Harvard. Hij opende een eigen kantoor in Los Angeles en werd sindsdien met Daniel Ray Hull geassocieerd, de architect van de National Park Service. Underwood kreeg een commissie van de Utah Parks Company (een dochterbedrijf van de Union Pacific Railroad) dat de nationale parken mee ontwikkelde in de hoop nieuwe bestemmingen voor treinreizigers te creëren. Underwood ontwierp in die periode lodges voor Cedar Breaks, Bryce Canyon en Grand Canyon National Park. Bovendien ontwierp Underwood het Ahwahnee Hotel in Yosemite, vermoedelijk zijn grootste triomf in de rustieke architectuur.

Gilbert Stanley Underwood ontwierp ook stationsgebouwen voor Union Pacific. In 1929 bouwde hij het art deco Union Station van Omaha (Nebraska). In 1932 sloot Underwood zich aan bij het Federal Architects Project. Tijdens zijn periode bij de federale overheid, tekende Underwood de preliminaire plannen voor de beroemde Timberline Lodge op Mount Hood en tekende hij meer dan twintig postkantoren, twee grote overheidsgebouwen en het Harry S. Truman Building.

Na zijn pensioen werkte Underwood zijn laatste grote opdracht, het ontwerp van de Jackson Lake Lodge (1955) in Grand Teton National Park (Wyoming). Underwood overleed in 1960.

Bouwwerken[bewerken]

Enkele van Underwoods werken zijn: