Gileppestuwdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Barrage de la Gileppe
Stuwdam van de Gileppe
Stuwdam van de Gileppe
Algemene gegevens dam
Plaats Jalhay
Type Stuwdam
Hoogte 66 m
Lengte 365 m
Bouw
Bouwperiode 1868
Stuwdam van de Gileppe
Stuwdam van de Gileppe
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Gileppestuwdam (Frans: barrage de la Gileppe) is een stuwdam in de Belgische provincie Luik, in de gemeenten Jalhay en Baelen. De toevoer van water wordt verzekerd door de in de Hoge Venen ontspringende Gileppe.

De dam is bereikbaar via de N629 en de N629a.

Dammuur[bewerken]

De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Het complex werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. De wateropnamecapaciteit van het stuwmeer bedroeg toen 13 miljoen m³, met een oppervlakte van 86 ha. Het oorspronkelijk doel van de stuwdam was het voorzien in bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers.

Verhoging[bewerken]

In de periode 1968-1971 werd de dam met meer dan 10 m verhoogd. Sindsdien bedraagt de capaciteit van het meer 26,5 miljoen m³ bij een oppervlakte van 130 ha. Samen met de Vesderstuwdam te Eupen voorziet het meer heden ten dage in drinkwater.

Elektriciteitscentrale[bewerken]

Een hydro-elektische centrale werd geïnstalleerd die de energie gebruikt van het waterverval van 42,9 meter en het debiet van gemiddeld 76.300 m³/dag. Twee turbines drijven elk een alternator aan. De centrale levert een jaarlijkse productie van elektriciteit van 3.300.000 kWh.

De leeuw[bewerken]

Het belangrijkste kenmerk van de dam is een 13,5 meter hoge en 300 ton zware leeuw uit zandsteen. De leeuw staat boven op de dammuur en werd zo neergezet zodat hij trots uitkijkt in de richting van de slechts 5 kilometer verwijderde grens met het toenmalige Pruisen.

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]