Giles, Giles & Fripp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Giles, Giles and Fripp was een eigenzinnige Britse band uit het eind van de jaren zestig. De groep bestond uit de broers Michael Giles als drummer, Peter Giles als bassist en Robert Fripp als gitarist. De groep bestond iets meer dan een jaar en bracht één album uit, The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp, dat in 1968 op het label Deram Records verscheen.

Giles, Giles and Fripp ontstond in augustus 1967 toen Fripp solliciteerde bij de gebroeders Giles. Zij waren net uit Trendsetters Ltd. gestapt en waren op zoek naar een zanger en organist. Ze tekenden een contract bij Decca. De band maakte zijn eerste en enige album, The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp, dat in 1968 op het label Deram Records verscheen. Het album was een mix van lichte jazz, psychedelische pop, vreemde humor, Monty Python-achtige comedy en ongewone ballades. De groep bleef in die tijd echter obscuur, en aanvankelijk werden nog geen 1000 exemplaren verkocht.

Op 7 juni 1968 versterkte de band zich met Ian McDonald (saxofoon en fluit) en Judy Dyble, een zangeres uit Fairport Convention. Die laatste hield het na een paar dagen alweer voor gezien en vertrok naar de groep Trader Horne.

Na hun eerste album zat hun contract bij Decca erop en besloot Peter Giles de muziekbusiness te verlaten en verder te gaan "in de computers". Uit Giles, Giles and Fripp zou echter een nieuwe band ontstaan, met Michael Giles, Robert Fripp en Ian McDonald samen met bassist/zanger Greg Lake en tekstschrijver Peter Sinfield, onder de groepsnaam King Crimson. Peter Giles zou later op het tweede album van King Crimson (In the Wake of Poseidon) verschijnen in 1970, en vele jaren later lid worden van de 21ste Century Schizoid Band. King Crimson werd al gauw een succesvolle band, en tegen 1974 werd het album van Giles, Giles & Fripp heruitgebracht, en kreeg deze keer veel meer aandacht. In 2002 verscheen een tweede album, The Brondesbury Tapes, waarop diverse opnames uit 1968 uitgebracht werden, en waarop ook de extra leden waren te horen.