Gillis van Tilborgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret van Gillis van Tilborgh

Gillis van Tilborgh, ook gespeld als Tilborch (Brussel, ca. 1625 – aldaar, ca. 1678) was een Zuid Nederlands kunstschilder, werkzaam tijdens de barokperiode.[1] Van Tilborch specialiseerde zich in groepsportretten, doeken over het leven van de lagere klasse en elegante genrestukken. Hij was mogelijk een leerling van David Teniers II en werd in 1654 lid van de Brusselse Sint-Lucasgilde.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn portretten van lieden uit de hogere standen lijken op die van Gonzales Coques. Hij maakte ook galerijschilderijen zoals het Interieur van een schilderijengalerij met de kunstenaar en zijn opdrachtgevers, dat wordt bewaard in het Spencer Museum of Art van de universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Dit doek geeft de relatie weer tussen kunstenaars en hun opdrachtgevers. De schilder werd in 1666 benoemd tot curator van de collectie van het kasteel van Tervuren. Rond 1670 verbleef hij in Engeland waar hij in 1671 de Tichborne Dole schilderde, een liefdadigheidsfestival in de stad Tichborne.

Van hem zijn ook doeken die het boerenleven documenteren, met scènes van huwelijken, drinkgelagen, vechtpartijen en dergelijke. Die werken tonen veel overeenkomst met de stijl van Joos van Craesbeeck.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gillis van Tilborgh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.