Gilwell Ada's Hoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groepsfoto eerste Gilwelltraining.

De Gilwell Ada's Hoeve in Ommen is het oudste Nederlandse scouting kampeerterrein. Sinds 1913 werd er bij de Ada's Hoeve door padvinders gekampeerd [1].

Het was in 1923 de plaats waar de eerste Nederlandse Gilwelltrainingen werden gehouden. Het terrein nabij de Laarbrug, op de plek waar Regge en Vecht samenkomen, is door Philip baron van Pallandt in 1935 aan de padvinderij geschonken. Oorspronkelijk was het deel van het Landgoed Eerde. Het is een van de grootste Nederlandse terreinen van Scouting Nederland en beslaat 45 hectare. Het bestaat uit een bosgebied met 25 kampeervelden, een binnenaccommodatie en twee trekkershutten. Jaarlijks overnachten hier ongeveer 10.000 kampeerders.

Het terrein heeft een aantal interessante plaatsen. Op het bij de ingang van Ada's Hoeve gelegen Jongensveld staat een meer dan dertien meter hoge totempaal, geschonken door padvinders uit Singapore. Ook bevindt zich op het terrein een grote kampvuurkuil. Hier vlakbij stond het Rambonnethuis, een model voor een ideaal groepshuis, dat is geopend op 28 augustus 1948. Dit gebouw is door brandstichting op 19 maart 1993 geheel verwoest.