Ginásio do Maracanãzinho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ginásio do Maracanãzinho
Ginásio do Maracanãzinho
Bijnaam Maracanãzinho
Plaats Vlag van Brazilië Rio de Janeiro
Coördinaten 22° 55′ ZB, 43° 14′ WL
Capaciteit 11.800
Geopend 24 september 1954
Eigenaar de staat Rio de Janeiro
Eerste wedstrijd WK basketbal mannen 1954
Gerenoveerd oktober 2003 - 30 juni 2004
Veldafmetingen 40 m × 20 m
Vroegere namen Ginásio Gilberto Cardoso
Detailkaart
Ginásio do Maracanãzinho (Rio de Janeiro)
Ginásio do Maracanãzinho
Afbeeldingen
De Maracanãzinho op deze luchtfoto direct links voor de Maracanã en naast het Parque Aquático Júlio Delamare
Portaal  Portaalicoon   Sport
Brazilië

Het Ginásio do Maracanãzinho in Rio de Janeiro is een moderne overdekte arena, hoofdzakelijk ingezet als sportstadion voor volleybalwedstrijden. Het is gelegen naast de Maracanã, en de naam staat in het Portugees dan ook voor klein Maracanã. Maracanã is ook de naam van de wijk, waardoorheen de gelijknamige rivier stroomt.

Het Maracanãzinho werd op een recordtijd van vijf maand gebouwd. De bouwwerken startten op 13 april 1954 met Construtora Prolar S.A. als hoofdaannemer en Rafael Galvão, Pedro Paulo Bernardes Bastos, Orlando Azevedo en Antônio Dias Carneiro als architecten. Het stadion werd op 24 september 1954 ingehuldigd als het Ginásio Gilberto Cardoso, naar een voormalige voorzitter van de Clube de Regatas do Flamengo. Het inhuldigingstornooi was het Wereldkampioenschap basketbal mannen 1954. De toenmalige capaciteit bedroeg niet minder dan 25.000 toeschouwers. Het thuisland eindigde met zilver, na het basketbalteam van de Verenigde Staten. Voor de finale werd het hoogst aantal toeschouwers ooit in dit stadion genoteerd toen men toeliet dat 35.000 toeschouwers die match bijwoonden. Ook het WK basketbal mannen in 1963 werd hier gehouden en die keer kon de thuisploeg de arena verlaten met goud. In 1990 werd het FIVB WK volleybal voor mannen in het stadion beslecht.

Het stadion werd in de jaren vijftig en zestig ook steevast gebruikt voor de verkiezingsplechtigheid van Miss Brazilië en doorheen de jaren waren er muziekoptredens in de arena van Jackson Five, Earth, Wind & Fire, Genesis, Alice Cooper, The Cure, New Order, Deep Purple, The Police, Midnight Oil, Peter Frampton, Van Halen, Megadeth, Metallica, Quiet Riot, Skid Row, Iron Maiden, Faith No More, Motörhead, Jethro Tull en Venom.

In het vooruitzicht van de Pan-Amerikaanse Spelen 2007 werd het stadion gerenoveerd van oktober 2003 tot 30 juni 2004, en in 2007 zelf. De renovatie van 2003 gebeurde met architectenbureau Herzog & de Meuron en de Braziliaanse aannemer Odebrecht. De renovatie zorgde voor alle vereiste conformiteit aan internationale voorschriften, een centrale airconditioning, een vierzijdig scorebord, een nieuw geluidssysteem, de mogelijkheid overdag met daglicht te spelen en meer comfort in de op dat moment 12.300 zitplaatsen.

Ook de Wereldkampioenschappen judo 2013 en een aantal Ultimate Fighting Championships vonden hier na de renovatie plaats.

Bij de Olympische Spelen van 2016 en de Paralympische Zomerspelen 2016 wordt het stadion met 11.800 zitplaatsen de locatie voor volleybal op de Olympische Zomerspelen en volleybal op de Paralympische Zomerspelen.

Zie de categorie Maracanãzinho van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.