Gioseffo Guami

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gioseffo Guami (Lucca, 1540 - aldaar, ca 1612) was een Italiaans componist. Ook was hij organist en zanger. De stijl kan gekenmerkt worden als late renaissance, en hij wordt beschouwd als één der sleutelfiguren bij de overgang naar de barok. Zijn werk werd beschreven door de muziektheoreticus Vincenzo Galilei.

Levensbeschrijving[bewerken]

Omtrent Gioseffo, broer van de componist Francesco Guami, is weinig bekend uit zijn vroegere jaren, maar in 1561 maakte hij reeds deel uit van het muziekgezelschap van de San Marco te Venetië. Hier studeerde hij bij Adriaan Willaert en Annibale Padovano. In 1568 ging hij naar München, daar hij er benoemd was tot hoforganist. Ook Orlando di Lasso was toen in München werkzaam als kapelmeester. Tot 1579 werkte hij in Beieren, waarna hij terugging naar Venetië. Van 1588-1591 was hij daar eerste organist aan de San Marco. Vervolgens keerde hij terug naar Lucca, waar hij organist werd aan de kathedraal. Een van zijn leerlingen daar was de latere componist Adriano Banchieri.

Werken[bewerken]

Het werk van Guami werd beïnvloed door Adriaan Willaert, Cipriano de Rore en, later, Orlando di Lasso. In zijn wereldlijke muziekwerken was in de opvallende chromatiek en de modulaties de invloed merkbaar van Nicola Vicentino. Ook schreef hij talrijke canzonas. Hoogstwaarschijnlijk schreef hij ook orgelmuziek, maar deze is verloren gegaan.