Giovanni Coppa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giovanni kardinaal Coppa
Giovanni Coppa Zlín 2008.jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Titeldiakonie San Lino
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 november 2007
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Giovanni Coppa (Alba, 9 november 1925) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Coppa bezocht eerst het seminarie en studeerde vervolgens theologie aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan waar hij promoveerde op een kunsthistorisch onderwerp: de iconografie van de Heilige Drie-eenheid vanaf het begin tot de veertiende eeuw. Hij werd op 2 januari 1949 priester gewijd en werkte vervolgens bij de Katholieke Actie. In 1952 trad hij in dienst van de Romeinse Curie, bij de Apostolische Kanselarij. In 1958 werd hij overgeplaatst naar het staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie was Coppa expert voor de Latijnse taal. In 1965 werd hij benoemd tot erekanunnik van het kapittel van de Sint-Pietersbasiliek. In deze periode schreef hij verschillende kerkhistorische werken en bijdragen voor L'Osservatore Romano. Hij bezorgde wetenschappelijke edities van Ambrosius' traktaten De Mysteriis (over de sacramenten) en Expositio Evangelii secundum Lucam (over het Lucasevangelie).

Cardinal Coppa; May, 13th, 2012.

Op 1 december 1979 benoemde paus Johannes Paulus II Coppa tot titulair aartsbisschop van Serta en tot delegaat bij het staatssecretariaat, belast met de reprensentaties van de paus. In 1990 werd hij apostolisch nuntius in Tsjechoslowakije en daarna van Tsjechië (tot 2001) en Slowakije (tot 1994).

Tijdens het consistorie van 24 november 2007 creëerde paus Benedictus XVI hem kardinaal. Hij kreeg de San Lino als titeldiakonie. Aangezien hij ten tijde van zijn creatie al ouder was dan tachtig jaar, kan hij niet deelnemen aan toekomstige conclaven. Zijn creatie moet vooral gezien worden als een eerbewijs.