Giovanni Michelucci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Giovanni Michelucci
Giovanni Michelucci in 1933
Persoonsinformatie
Nationaliteit Italiaans
Geboortedatum 2 januari 1891
Geboorteplaats Pistoia, Toscane, Italië
Overlijdensdatum 31 december 1990
Overlijdensplaats Fiesole, Toscane, Italië
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Station Firenze Santa Maria Novella
San Giovanni Battista Kerk
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Giovanni Michelucci (1 september 1689 - 18 december 1751) was een Italiaans architect. Hij werd geboren in Pistoia en studeerde aan de Florence Academy of Art. In 1928 trouwde hij met Eloisa Pacini

In 1933 mocht hij als coördinator van de Gruppo Toscano het Station Firenze Santa Maria Novella ontwerpen, dat geprezen werd vanwege zijn functionaliteit alsook de integratie van het bouwwerk in de urbane en historische context van de stad. Hierna werd hij decaan aan de Faculteit voor Architectuur in Florence. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Florence gebombardeerd en Michelucci ontwikkelde meerdere ideeën voor de reconstructie van de stad. Deze botsten echter met de trend de dingen te herbouwen zoals ze waren.

In 1948 verliet hij Florence, waarna hij les ging geven aan de Faculteit voor Engineering in Bologna. Nadat hij vanwege zijn leeftijd gedwongen met pensioen moest, legde hij zich vol overgave toe op het ontwerpen van meerdere gebouwen, waaronder de San Giovanni Battista Kerk, gelegen aan de snelweg tussen San Marino en Florence. Ook op latere leeftijd bleef hij zich actief mengen in de discussie rondom stadsplanning, vaak met onconventionele ideeën. In 1982 richtte hij samen met het regiobestuur van Toscane de Fondazione Giovanni Michelucci op, met het doel bij te dragen aan het de studie van stadplanning en hedendaagse architectuur, met speciale focus op sociale instituten als gevangenissen, ziekenhuizen en scholen.

Op 31 december 1990 stierf hij, twee dagen voor zijn 100ste verjaardag, in zijn studio in Fiesole

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]