Gipsverbandmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gipsverbandmeester

Een gipsverbandmeester of gipsmeester is een zelfstandig werkende beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg die in opdracht van een algemeen of orthopedisch chirurg gipsverbanden aanlegt.[1]

Een gipsverbandmeester behandelt fracturen, weke delen letsels, distorsies (verdraaiingen), verstuikingen, spier- en/of peesletsels, congenitale afwijkingen, fysiologisch lijden met als doel bescherming van de wond, een voorlopige prothese aanmeten na amputatie en selectieve chirurgische/orthopedische/plastische en reconstructieve ingrepen.

Het doel is daarbij om door het toepassen van technieken zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning maar ook trek- en buigkrachten de lichaamsdelen weer in de juiste richting te leiden.

Een gipsverbandmeester werkt zelfstandig en is daarbij medeverantwoordelijk voor het diagnosticeren, prioriteren, plannen en interveniëren, ook in (acute) situaties. Zetten van breuken doet hij/zij zelfstandig, alsook het uitvoeren van tussentijdse controles, wisselen van gipsverbanden en het vaststellen van consolidatie en vervolgbeleid.

De gipsmeester werkt meestal in de gipskamer van een algemeen ziekenhuis op de afdeling spoedeisende hulp en werkt hierbij samen met de fysiotherapeut, spoedeisendehulpverpleegkundige en medisch specialist.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De opleiding tot gipsverbandmeester duurt twee jaar en kan gevolgd worden na het behalen van het diploma verpleegkunde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]