Girl power

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Girl power is een in het midden van de jaren 90 ontstane uitdrukking uit de Verenigde Staten voor een cultuur onder jonge vrouwen en tienermeisjes, die zich onder meer kenmerkt door een sterke zelfbewuste houding en die zich manifesteert in de vorm van ambitie, assertiviteit en individualisme. De subcultuur is vanuit Amerika naar Europa komen overwaaien.

Er bestaat debat over het ontstaan en de betekenis van de uitdrukking Girl Power. Grrrl Power is namelijk ook een vaak gebruikte term van de opstandige beweging Riot Grrrl in de Verenigde Staten in de jaren 90. Het Plumstead pop-punk-duo Shampoo claimt de term Girl Power ook. Het streven van dit duo manifesteerde zich echter in een opstandige houding tegenover alles wat autoriteit vertegenwoordigt.

Vanaf 1996 gebruikte de popgroep Spice Girls de kreet om er een baldadig, zelfbewust en sexy imago voor tienermeisjes mee te promoten. Ze noemden Madonna als hun belangrijkste inspiratie voor dit postfeministische vrouwbeeld. Met het succes van de Spice Girls werd ook de kreet girl power gemeengoed. De girl power van de Spice Girls was tot in de kleinste details door hun (mannelijke) manager gecreëerd.

De term Girl Power heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de context. De term gebruikt door de pop-punk-band Shampoo manifesteerde zich in 'op het late uur dronken thuiskomen', terwijl de officiële term van de Spice Girls zich manifesteert in 'feminisme is een vies woord. Vrouwen kunnen zo machtig zijn als ze solidariteit tonen.'

Er is nog een betekenis, volgens dr. Susan Hopkins. In haar boek spreekt ze over Girl Power als een reflectie op de groeiende interesse in de populaire cultuur van de 'Girl' aan het eind van de jaren 90. Deze reflectie manifesteerde zich in academische studies met namen als buffy studies, vrouwenstudie, genderstudies en vrouwencultuur.

De Girl Power-cultuur van de jaren 90 werd door sommigen als een nieuwe, 'derde' stroming, in het feminisme gezien. De tweede stroming die begin jaren 70 op gang kwam, manifesteerde zich in de cultuur als de sciencefictionfilm Alien met de vrouwelijke hoofdrolspeelster Sigourney Weaver. De derde stroming zou gelijk vallen met het optreden van de Spice Girls. Mediatheoreticus Kathleen Rowe Karlyn beschrijft deze invalshoek in haar publicatie op het internet genaamd Scream, Popular Culture, and Feminism's Third Wave: I'm Not My Mother (zie externe links).

Wetenschappelijke publicaties over Girl Power[bewerken]

 • Barr, Marleen S. Future Females, the Next Generation : New Voices and Velocities in Feminist Science Fiction Criticism. Lanham, Md.: Rowman & Littlefield, 2000.
 • Early, Frances and Kathleen Kennedy, Athena's Daughters: Television's New Women Warriors, Syracuse University Press, 2003.
 • Gateward, Frances. Sugar, Spice, and Everything Nice. Cinemas of Girlhood. Detroit: Wayne State University Press, 2002.
 • Heinecken, Dawn. Warrior Women of Television: A Feminist Cultural Analysis of the New Female Body in Popular Media, New York: P. Lang, 2003.
 • Helford, Elyce Rae. Fantasy Girls : Gender in the New Universe of Science Fiction and Fantasy Television. Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 2000.
 • Hopkins, Susan, Girl Heroes: the New Force in Popular Culture, Pluto Press, 2002.
 • Inness, Sherrie A. (ed.) Action Chicks: New Images of Tough Women in Popular Culture, Palgrave Macmillan, 2004.
 • ---. Tough Girls : Women Warriors and Wonder Women in Popular Culture. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999.
 • ----Nancy Drew and Company : Culture, Gender, and Girls' Series. Bowling Green, OH: Bowling Green State University Popular Press, 1997.
 • Osgerby, Bill, Anna Gough-Yates, and Marianne Wells. Action TV : Tough-Guys, Smooth Operators and Foxy Chicks. London: Routledge, 2001.
 • Pohl-Weary, Emily. Girls Who Bite Back: Witches, Mutants, Slayers, Freaks.Toronto: Sumach Press, 2004.
 • Tasker, Yvonne. Action and Adventure Cinema. New York: Routledge, 2004.

Verdere publicaties over Girl Power[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]