Girne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige district, zie Girne (district).
Girne
Κερύνεια
Plaats in Cyprus Vlag van Cyprus
Girne
Girne
Situering
District Girne
Coördinaten 35° 20′ NB, 33° 19′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50 km²
Inwoners (2011) 33,207
Burgemeester Nidai Güngördü
Overig
Tijdzone OET (UTC+2)
Website Gemeente Girne
Foto's
De haven van Kyrenia
De haven van Kyrenia
Het fort
Het fort
Portaal  Portaalicoon   Europa

Girne (Grieks: Κερύνεια, Keryneia) is een havenstad gelegen aan de noordkust van Cyprus. Het behoort tot het Turkse deel van het eiland. Tot de Turkse bezetting in 1974 was de stad bekend onder de Griekse naam Kyrenia en had de stad voornamelijk een Griekstalige bevolking. Tegenwoordig heeft de stad een Turkstalige bevolking. De stad kent zowel een oude jachthaven als een commerciële haven.

Geschiedenis[bewerken]

Middeleeuwen[bewerken]

Met de splitsing van het Romeinse Rijk in een oostelijk en een westelijk rijk, kwam Cyprus in 395 onder de Byzantijnse heerschappij en de Grieks-orthodoxe kerk. De Byzantijnse keizers versterkten het Romeinse kasteel van Kyrenia en bouwden ze een kerk gewijd aan Sint Joris in de buurt. Toen in 806, Lambousa werd vernietigd door de Arabische aanvallen groeide Kyrenia in aanzien, omdat het kasteel en het garnizoen haar inwoners bescherming en veiligheid bood. Isaac Komnenos van Cyprus, de laatste Byzantijnse gouverneur van het eiland, stuurde in 1191 zijn familie en zijn schatten naar het kasteel voor de veiligheid, toen koning Richard I van Engeland naar de oorlog ging met hem.

In 1489 kwam Cyprus onder de Venetiaanse overheersing. De Venetianen pasten het kasteel aan om het gebruik van buskruit en kanonnen te kunnen weren. Hierbij werden drie van de vier dunne en elegante Frankische torens afgebroken en vervangen door gedrongen ronde torens die beter bestand zouden. Echter gaf de stad zich over aan het Ottomaanse leger in 1571.

Ottomaanse Rijk[bewerken]

Onder de Ottomaanse heerschappij was het district Kyrenia aanvankelijk een van de vier, en later, een van de zes administratieve districten van het eiland. Girne bleef de administratieve hoofdstad van de gelijknamige district. De stad groeide in een snelle tempo en zo werden huizen gebouwd buiten de stadsmuur. Echter besloten ook enkele bewoners van de stad om te vertrekken naar andere omliggende dorpen, zoals Thermeia, Karakoumi, Kazafani, Bellapais en Karmi.

De stad herleefde weer na de groei van de handel tussen Girne en Anatolië en de Egeïsche eilanden. In 1783 werd de kerk van Chrysopolitissa gerenoveerd. Vervolgens werd in 1856 de Hatt-i Humayun geïntroduceerd. Er vonden sociale en politieke hervormingen plaats, waarbij ook een grotere godsdienstvrijheid voor de verschillende volkeren van het Ottomaanse Rijk werd verzekerd. Hierdoor werden, onder andere kerken en synagogen, niet verwaarloosd en werden ze herbouwd of gerenoveerd. De kerk van de Aartsengel Michael was de eerste kerk die werd herbouwd na deze nieuwe regeling. Rond deze tijd kwamen dan ook veel christelijke bewoners van de omliggende dorpen weer in de stad wonen. Door de plaatselijke landbouw en de handel over zee, in het bijzonder de export van johannesbrood naar Anatolië, konden de mensen van Girne een comfortabel leven leiden, en sommigen zelfs hun kinderen opvoeden en andere culturele activiteiten uitoefenen.

Geografie[bewerken]

Topografie[bewerken]

Girne ligt in het noorden van Cyprus aan de kust van de Middellandse Zee. Het zuiden van de stad wordt omgeven door de zogenaamde Girne gebergte. Deze gebergte strekt zich uit vanuit het westen nabij het dorpje Kayalar tot aan het oosten bij het dorpje Yedikonuk. Ze bestaan uit de Kayalar dağı, de Lapta dağı, de Beşparmak dağları en de Kantara dağları.

Het opmerkelijke is dat in de noordelijke uitlopers van deze bergen vooral dennenbomen groeien waardoor dit gebied bekendstaat om zijn boslandschap. De vlaktes die tussen deze bergen voorkomen zijn zeer opvallend en kunnen zelfs gezien worden vanuit de Karpaz schiereiland bij İskele.

De bodem van Girne en omgeving is zeer vruchtbaar en wordt dan ook gebruikt voor landbouw. De producten die het vooral worden verbouwd in Girne zijn citrusvruchten, olijven en ook johannesbroodpitten. Verder zijn de Turquoise wateren aan de kust zeer geschikt voor degenen die willen genieten van de ongelooflijke schoonheid van de zee.

Klimaat[bewerken]

Girne heeft een mediterraan klimaat waarbij de zomers lang, droog en heet zijn. De winters zijn koel, voornamelijk bewolkt en soms regen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kasteel Kyrenia[bewerken]

Naast de jachthaven staat een groot kasteel waarvan het oudste gedeelte uit 330 na Chr. stamt. Deze is meerdere malen versterkt en uitgebreid door onder andere de Venetianen. Ook werd het een tijdlang door Kruisvaarders gebruikt.

Buiten de stad zijn nog drie kastelen te vinden, het Kasteel Buffavento, het Kasteel Sint Hilarion en het 'Kasteel Kantara.

Schip van Kyrenia[bewerken]

In 1967 werd in de buurt van Girne een schip gevonden uit de vierde eeuw. Het schip werd geborgen en wordt sindsdien tentoongesteld in het kasteel en staat bekend als het Schip van Kyrenia. Het schip wordt afgebeeld op de Cypriotische euromunten van 10, 20 en 50 cent.

Trivia[bewerken]

  • Girne is de geboorteplaats van de Turks-Cypriotische dichter Osman Türkay.