Gisela (757-810)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gisela (757 - 810) was een dochter van Pepijn de Korte en zijn echtgenote Bertrada van Laon. Ze is de zus van Karel de Grote en Carloman.

De biograaf van Karel de Grote, Einhard stelt dat Gisela sinds haar kinderjaren aan de kerk was gewijd. Ze werd non in de Abdij van Chelles, waar ze uiteindelijk ook abdis werd. Als abdis van de Abdij van Chelles hield Gisela toezicht op een van de meest productieve scriptoria van de 8e en de 9e eeuw[1]. Volgens Einhard had ze een goede relatie met haar broer, Karel de Grote, die "haar behandelde met hetzelfde respect dat hij zijn moeder betoonde." Gisela stierf in 810 in het klooster, waar zij het grootste deel van haar leven had doorgebracht.

Karel de Grote en zijn derde vrouw Hildegard vernoemden een van hun dochters naar Gisela. Deze Gisela de Jongere heeft waarschijnlijk van 781 tot 808 geleefd, maar er is weinig over haar leven bekend.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Referenties[bewerken | bron bewerken]

  1. Boeken, Schriftgeleerden en leren in het Frankische koninkrijken, 6 tot 9 Eeuwen, Aldershot, Engeland (uitgever Ashgate Publishing Limited), 1-35, 1-43. ISBN 0 -86078-406-1.