Gitaarbouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Experimenteel gitaarbouwer Yuri Landman ontwierp de Moonlander voor Lee Ranaldo van Sonic Youth, 2007

Een gitaarbouwer is iemand die gitaren bouwt.

Dit is een beroep dat tegenwoordig in Nederland nog door een klein aantal vaklieden uitgeoefend wordt.

Antonio de Torres Jurado[bewerken]

Antonio de Torres Jurado (13 juni 1817 - 19 november 1892) was een Spaanse gitaarbouwer. Hij staat bekend als de vader van de moderne klassieke gitaar, en wordt door gitaristen ook wel Torres genoemd. Een instrument van De Torres wordt beschouwd als de Stradivarius onder de gitaren. Enkele Torres gitaren daterend uit het begin van de vorige eeuw zijn op beurzen van eigenaar gewisseld voor tienduizenden euro's.

Elektrische gitaarbouwers[bewerken]

Bekende gitaarbouwers van elektrische gitaren zijn onder andere Fender, Les Paul, Gibson, Ibanez, Gretsch, Jackson en Rickenbacker.

Yamaha wist als eerste Japanse producent een plaats op de markt te veroveren. Ze deden dat eerst door imitaties van akoestische Martin-gitaren te bouwen. Toen, einde jaren 60, de belangstelling voor de akoestische gitaar verminderde, richtten ze zich op de elektrische variant en gingen de gitaren van onder meer Gibson (bijvoorbeeld Les Paul) en Fender kopiëren. Alhoewel minder van kwaliteit waren ze plots betaalbaar voor een grote groep gitaristen en droegen de Japanners zo bij tot de popularisering van de muziek.

Lijst van gitaarfabrikanten[bewerken]

Experimentele gitaarbouwers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]