Gitaarbouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gitaarbouwer Mike Lipe aan het werk

Een gitaarbouwer is iemand die gitaren bouwt.

Dit is een beroep dat tegenwoordig in Nederland nog door een klein aantal vaklieden uitgeoefend wordt.

Antonio de Torres[bewerken]

Antonio de Torres Jurado (1817-1892) was een Spaanse gitaarbouwer. Hij staat bekend als de vader van de moderne klassieke gitaar en wordt door gitaristen ook wel Torres genoemd. Een instrument van De Torres wordt beschouwd als de Stradivarius onder de gitaren. Enkele Torresgitaren zijn op beurzen van eigenaar gewisseld voor tienduizenden euro's.

Elektrische gitaarbouwers[bewerken]

Bekende gitaarbouwers van elektrische gitaren zijn onder andere Fender, Les Paul, Gibson, Ibanez, Gretsch, Jackson en Rickenbacker.

Yamaha wist als eerste Japanse producent een plaats op de markt te veroveren. Ze deden dat eerst door imitaties van akoestische Martin-gitaren te bouwen. Toen, einde jaren 60, de belangstelling voor de akoestische gitaar verminderde, richtten ze zich op de elektrische variant en gingen de gitaren van onder meer Gibson (bijvoorbeeld Les Paul) en Fender kopiëren. Alhoewel minder van kwaliteit waren ze plotseling betaalbaar voor een grote groep gitaristen en droegen de Japanners zo bij tot de popularisering van de muziek.

Lijst van gitaarfabrikanten[bewerken]

Experimenteel gitaarbouwer Yuri Landman ontwierp de Moonlander voor Lee Ranaldo van Sonic Youth, 2007

Experimentele gitaarbouwers[bewerken]

Zie ook[bewerken]