Gits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gits
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Gits
Gits (België (hoofdbetekenis))
Gits
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Hooglede
Coördinaten 50° 60′ NB, 3° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,83 km²
Inwoners (31/12/2006) 4.151
(262 inw./km²)
Overig
Postcode 8830
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Gits is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Hooglede. Het dorp ligt centraal in de provincie, net ten noorden van de stad Roeselare.

Het grondgebied van Gits wordt in oost-westrichting doorsneden door de Heuvelrug van Hooglede, een uitloper van het Plateau van Tielt. De dorpskern van Gits ligt net ten noorden van deze hoogte.

In noord-zuidrichting doorsnijdt de Brugsesteenweg, de N32 Brugge-Torhout-Roeselare, het grondgebied. De oude dorpskern van Gits bevindt zich ten westen van de weg.

Rond de Brugsesteenweg ligt een recenter lineair bebouwd gebied, een uitloper van de stedelijke kern van Roeselare. Langs deze as komt in het noorden vooral residentiële lintbebouwing voor. Meer naar het zuiden zijn verschillende kleinere en grote bedrijven gevestigd langs de N32 en tussen de N32 en de spoorlijn Brugge-Roeselare. De grootste bedrijven zijn Sadef, Turbo's Hoet, Mariasteen en Deceuninck. In deze omgeving ligt ook Dominiek Savio op de heuvelrug, met een geheel van bebouwing in een groene omgeving. Het voormalige Station van Gits is een van de gebouwen van het instituut geworden. De groeiende dorpskern van Gits heeft zich vooral in deze richting ontwikkeld. De gronden en gebouwen van het bedrijf Sadef vormen een belangrijk landschappelijk element, en zorgen dat de dorpskern met het gebied rond de Brugsesteenweg quasi één geheel is gaan vormen.

Het gebied ten oosten van de Brugsesteenweg is een meer open gebied, met verspreide gehuchtjes, zoals Onledemolen en woonlinten. Net ten zuiden van de dorpskern van Gits, op de Heuvelrug van Hooglede, ligt het kleine gehuchtje Gitsberg.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De kerk is genoemd naar Sint-Jacob de Meerdere. Er was al in 1088 sprake van een kerk, waarvan het patronaatsrecht in handen was van het Sint-Pieterskapittel in Rijsel. De kerk werd in 1581 door geuzen vernield en daarna hersteld. In 1765 werd de kerk uitgebreid, maar uiteindelijk in 1847 afgebroken. De nieuwe hallenkerk was in 1857 klaar. In de Eerste Wereldoorlog was de kerk een veldhospitaal voor het Duitse leger, en daarna ook een kazerne. Ze werd in 1918 voor een deel vernield. In 1922-23 werd de kerk hersteld.
  • De Grijspeerdmolen is een houten staakmolen op een torenkot. De molen stond al op verschillende locaties. Hij werd in 1771 in Westkapelle gebouwd. In 1920 werd hij afgebroken en in Gits terug opgebouwd, op het einde van de Grijspeerdstraat. Op 27 mei 1975 werd hij als monument geklasseerd..[1] In 1979 werd hij opnieuw afgebroken en verplaatst naar een stuk grond nabij het Dominiek Savio-instituut in de Koolskampstraat. Hij werd gerestaureerd in 1984.

Sport[bewerken]

In 2007 vond in Gits het wereldkampioenschap veldrijden plaats. Dit gebeurde op het domein Dominiek Savio. Erwin Vervecken won dit wk. Het jaar voordien werd op die omloop reeds een manche van de wereldbeker veldrijden verreden. In 2011 vond ook het BK wielrennen plaats, gewonnen door Philippe Gilbert. In 2012 vond daar ook het BK veldrijden plaats, dat voor de achtste maal werd gewonnen door Sven Nys.

Politieke situatie[bewerken]

  • Na jaren van CVP-dominantie kwam in Hooglede-Gits de groep SAMEN op de kieslijst; laatstgenoemde partij bestaat uit leden van sp.a-Spirit, Open Vld en N-VA. De laatste 3 legislaturen heeft Samen steeds een meerderheid kunnen behalen,maar toch raakt er sleet op de succesformule. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 2006 kon Samen slechts met 1 zetel zijn meerderheid behouden. De grote winnaar werd CD&V, die in dit geval zonder hulp van kartelpartner N-VA (aangesloten bij SAMEN), een overwinning van twee zetels boekte.

Huidige verdeling:

  • Groep Samen: 11 zetels
  • CD&V: 8 zetels
  • Open Vld: 2 zetels

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. De Grijspeerdmolen[dode link] - Fiche Onroerend Erfgoed