Giuseppe Amisani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giuseppe Amisani
Zelfportret van Giuseppe Amisani
Zelfportret van Giuseppe Amisani
Persoonsgegevens
Geboren 7 december 1881
Overleden 8 september 1941
Geboorteland Italië
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Giuseppe Amisani (Mede, 7 december 1881 - Portofino, 8 september 1941) was een Italiaans kunstschilder. Hij maakte vooral naam met zijn vele, vaak sensuele portretten van vrouwen.

Leven en werk[bewerken]

Cleopatre luxe, 1901

Amisani volgde eerst een technische basisopleiding, maar ging vervolgens naar de Academia de Brera in Milaan, waar hij student was bij portretschilder Cesare Tallone. Aanvankelijk werkte hij vooral in de stijl van de romantiek en schilderde historische en mythologische taferelen. Met zijn allegorische Cleopatre luxe (1901) won hij de 'Prix Milius'. Vanaf 1906 integreerde hij onder invloed van onder andere Umberto Boccioni steeds nadrukkelijker ook modernistische elementen in zijn werk. Hij werd beïnvloed door de Art-Nouveau, maar ook door het impressionisme. Vanaf die tijd maakte hij vooral naam met zijn vrouwenportretten, met veel nadruk op sensualiteit en decadentie. In 1912 won hij de 'Prix Fumagalli' (Academie van Brera) met een portret van Lyda Borelli. In de periode 1908-1918 verbleef hij veelvuldig in Brazilië, te São Paulo, waar hij met zijn portretteerkunst veel succes oogstte bij de beaumonde.

Na de Eerste Wereldoorlog legde Amisani zich in toenemende mate ook toe op landschapsschilderkunst en maakte reizen naar Engeland en Noord-Afrika. Van 1924 tot 1926 verbleef hij in Egypte, waarna ook invloeden van het oriëntalisme in zijn werk doordrongen. Te Cairo schilderde hij een bekend geworden portret van Faroek van Egypte en in Alexandrië werkte aan de decoratie van het Koninklijk Paleis.

In de jaren dertig richtte Amisani zich opnieuw op de portretschilderkunst, veelal in opdracht van hooggeplaatste personen in Engeland en Italië. Hij overleed in 1941 aan kanker, op 59-jarige leeftijd, te Portofino.

Werk van Amisani is te zien in tal van Italiaanse musea, zoals het Museum bij het Scala-theater en de Galleria d'Arte Moderna in Milaan, het Uffizi en het Palazzo Pitti in Florence, alsook in Brazilië, bijvoorbeeld in het Museu de Arte de São Paulo en de Pinacoteca do Estado te São Paulo.

Portretten[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • MARQUES, Luiz (org.). Catálogo do Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand: Arte italiana. São Paulo: Prêmio, 1998. 157 p. vol. I. CDD-709.4598161

Externe links[bewerken]