Giuseppe Crespi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dobbelsteenspelers in het Museo Davia Bargellini te Bologna

Giuseppe Maria Crespi (Bologna, 14 maart 1665 – aldaar, 16 juli 1747), ook de Spanjaard genoemd, was een Italiaans kunstschilder. Hij werd de Spanjaard genoemd omdat hij zich kleedde volgens de Spaanse mode van die tijd. Hij behoorde tot de Bolognese School en zijn schilderstijl vertoont kenmerken van de barok en eclecticisme. Hij wordt ook gezien als een rococokunstenaar. Hij ging in de leer bij Carlo Cignani en Domenico Maria Canuti.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Crespi was de zoon van Girolamo Crespi en Isabella Cospi. Paus Benedictus XIV benoemde hem tot zijn persoonlijke kunstschilder. Crespi kreeg ook opdrachten van Ferdinando de' Medici. De onderwerpen van zijn doeken waren vaak een mengeling van ernstige en komische thema's. Hij schilderde een aantal stillevens maar is vooral bekend om zijn genrestuken. In 1709 werd hij een van de oprichters van de Accademia Clementina in Bologna.

Zijn tweede zoon Luigi (Bologna, 1708-1799) was ook een kunstschilder. Giovanni Battista Piazzetta en Pietro Longhi waren zijn leerlingen. In 1747 werd hij blind en moest noodgedwongen het schilderen staken.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Paintings by Giuseppe Maria Crespi op Wikimedia Commons.