Gladys Aylward

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gladys Aylward

Gladys Aylward (Edmonton, 24 februari 1902Taiwan, 3 januari 1970) was een Britse protestantse zendeling die in China werkte. Haar levensverhaal wordt in 1957 gepubliceerd in het boek The Small Woman van Alan Burgess, en in 1958 wordt er een Hollywood-film van gemaakt onder de titel The Inn of the Sixth Happiness.

Aylward wordt geboren in een arbeidersgezin in Edmonton, Londen. Hoewel ze al van jongs af aan in de huishoudelijke dienst werkte, was er altijd de ambitie om overzee te gaan om te werken als zendeling. Ze stelt haar studeren af op dat doel, maar wordt afgewezen door de China Inland Mission, omdat haar academische achtergrond onvoldoende is.

Daarom besluit ze in 1930 op eigen initiatief af te reizen naar China en komt te wonen in Yuncheng, in de afgelegen Shanxi-provincie. Daar sluit ze zich aan bij de missie van de 73-jarige zendelinge Jeannie Lawson. Samen beginnen ze een eigen herberg onder de naam The Inn of the Sixth Happiness. Als Lawson ten val komt overlijdt ze aan de gevolgen hiervan en staat Aylward er helemaal alleen voor. De mandarijn van Yang Cheng benoemt haar tot inspecteur voor het tegengaan van het voet inbinden van vrouwen. Gaandeweg krijgt ze het vertrouwen van de Chinezen en bouwt ze een stevige reputatie op velerlei gebied.

In 1938 is er een invasie van Japanse troepen in de regio, en Aylward trekt met 94 kinderen veilig over de bergen. Ze verblijft tijdens de Tweede Wereldoorlog in China, en daarna keert ze terug naar Engeland. Toen ze later wilde teruggaan naar China werd haar de toegang ontzegd door de Chinese autoriteiten. Daarop besluit ze in 1953 in Taiwan te gaan wonen. Ook hier zorgt ze voor de weeskinderen en predikt het evangelie.

Ze overlijdt op 3 januari 1970 en wordt begraven op een klein kerkhof op de campus van Christ's College in Guandu. In het Chinees werd ze Ai-wei-de (Virtuous One) genoemd.

Externe link[bewerken]