Glasbewerkingsbedrijf Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glasbewerkingsbedrijf Brabant
Detail van 'Een tuin van glas' (2005)
Oprichting 1951
Land Nederland
Hoofdkantoor Kapitein Hatterasstraat 10, Tilburg
Producten gebrandschilderd glas, glas-in-loodramen
Sector Kunstnijverheid
Website GBB.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Glasbewerkingsbedrijf Brabant (GBB) is een Nederlandse onderneming in Tilburg, gespecialiseerd in het maken van gebrandschilderd glas en glas-in-loodramen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Glasbewerkingsbedrijf Brabant werd in 1951 opgericht als vennootschap onder firma door E.J.M. Bogaers en Ch.J.M. van den Boom. Twee jaar later werd het bedrijf voortgezet door J.A.J. van Herpen. Het werd het belangrijkste glasatelier in Brabant. In 1968 werd het bedrijf omgezet in een naamloze vennootschap, in 1972 een besloten vennootschap. In 1986 werd het bedrijf overgenomen door Frank Coolen.[1]

Het atelier maakt onder meer glas-in-lood- of glas-in-betonramen, gebrandschilderd glas en glasappliqués, en werkt daarin samen met kunstenaars als Hugo Brouwer, Piet Clijsen, Jan Dijker, Jacques Frenken, Marius de Leeuw, Theo Mols, Marc Mulders, Toon Ninaber van Eyben, Michel van Overbeeke, Jan Schoenaker, Lambert Simon, René Smeets, Albert Troost, Joost Swarte, Toon Verhoef en Jan Willemen. GBB verzorgt de uitvoering of de kunstenaar heeft er tijdelijk zijn werkplaats.

Het bedrijf is ook betrokken bij de restauratie van ramen, zoals voor de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch[2], de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dordrecht[1] en de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam.[3] Naast ramen worden bij het GBB glazen grafmonumenten gemaakt.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Glasbewerkingsbedrijf Brabant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.