Glaszetter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
glaszetter aanhangwagen

Een glaszetter is een vakman die alle werkzaamheden verricht die nodig zijn bij het plaatsen van glas in ramen en kozijnen (beglazen) van gebouwen, zowel in nieuwbouw als bij verbouw (renovatie).

Nieuwbouw[bewerken]

Bij nieuwbouw wordt het glas geplaatst vóór dat de binnenafwerking gaat beginnen, dat zijn die afwerkingen die gevoelig zijn voor vocht en koude. Over het algemeen zijn de buitenkozijnen dan nog gemakkelijk bereikbaar, wanneer er om het te beglazen gebouw een bouwsteiger staat opgesteld. Bij gebouwen met meerdere verdiepingen wordt het glas via een bouwlift naar de juiste (steiger)verdieping gebracht.

Glas kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geplaatst, dat heet binnen- respectievelijk buitengelazing. In het eerste geval (buitenbeglazing) zijn de glassponningen aan de buitenzijde van het kozijn aangebracht in het andere geval aan de binnenkant van het kozijn.

Binnenglas is glas dat wordt geplaatst in kozijnen en deuren die zich binnen in het gebouw bevinden. Denk hierbij ook aan lichtopeningen naast of boven een binnendeur respectievelijk zij- en bovenlichten geheten.

Zowel binnen als buiten zijn verschillende glassoorten mogelijk

Vervanging[bewerken]

Bij het vervangen van een ruit moet het oude glas eerst worden verwijderd, eventueel met een glaszuiger. Oude kit moet uit de sponningen worden verwijderd. Enkel glas kan ter plaatse op maat worden gesneden, dubbel glas moet in de vereiste maat door de glashandel worden geleverd. Bij het plaatsen van het glas worden afstandsblokjes en dichtingsbanden aangebracht, vervolgens de glaslatten en worden de naden afgekit. Bij kunststof, stalen en aluminium kozijnen en soms bij houten kozijnen wordt er gewerkt met een zogenaamde droge beglazing, waarbij geen kit wordt gebruikt.