Gleicheniales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gleicheniales
Gleichenia dicarpa
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde
Gleicheniales
A.B. Frank (1877)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gleicheniales op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gleicheniales is een orde uit de klasse van de 'echte' varens (Polypodiopsida).

De orde telt drie families met tien recente geslachten en ongeveer 140 soorten tropische varens uit Azië en de Stille Oceaan.

De orde is vernoemd naar het geslacht Gleichenia.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Gleicheniales zijn vaatplanten met een zeer duidelijke generatiewisseling. De sporofyten bezitten goed ontwikkelde wortels, stengels en macrofyllen (bladen met vertakte nerven) en een uitgebreid systeem van vaatbundels. De gametofyten zijn veel kleiner en bestaan uit niet meer dan een prothallium.

Specifieke kenmerken voor de Gleicheniales zijn:

Verder hebben de leden van deze orde een zeer gevarieerd habitus, met bladen die simpel en ongedeeld zijn, over typische geveerde bladen tot bladen die eerder op die van palmen lijken.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In de recente taxonomische beschrijving van Smith et al. (2006) worden de Gleicheniales met een aantal andere ordes in de klasse Polypodiopsida geplaatst.[1] Daarbij werden de ordes Dipteridales, Matoniales en Stromatopteridales opgenomen in de orde Gleicheniales.

De orde is in deze vorm monofyletisch, en omvat drie families met in totaal tien recente geslachten en ongeveer twintig soorten:

De plaatsing van het uitgestorven geslacht Microphyllopteris uit het Mesozoïcum onder de familie Gleicheniaceae is niet door alle paleontologen aanvaard. Daarnaast zijn waarschijnlijk ook de uitgestorven geslachten Antarctipteris en Gleichenipteris uit het Trias bij de Gleicheniales te rekenen.