Glen Helen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glen Helen ligt in het westen van het eiland Man
Boom in de mond van de Glen, geplant door pilote Amy Johnson in 1933.

Glen Helen (Manx: Glion Lammal, voorheen Glen Rhenass = dal van de Rhenass) is een glen (dal) in de parochie German op het eiland Man. Het ligt langs de A3 Castletown - Ramsey en daardoor ook langs de Snaefell Mountain Course, het circuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix.

Glen Helen heette oorspronkelijk Glen Rhenass, maar dankt zijn nieuwe naam aan de dochter van de familie Marsden die hier een cottage bewoonde. De cottage brandde in 1983 af maar werd in originele staat herbouwd en als restaurant gebruikt. Daar is ook een klein speeltuintje bij. Glen Helen is het hele jaar door toeristisch vanwege de Rhenass Fall, een kleine beek die door het dal stroomt, en de vele openbare voetpaden.

Het vormt het een van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de 9e en de 10e mijlpaal. Glen Helen maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Voorvallen bij Glen Helen[bewerken]

Coureurs verdelen Glen Helen in twee bochten. De eerste, "Glen Helen 1", ligt kort achter de uitgaande bocht van Black Dub en begint bij de 9e mijlpaal. Het is een flauwe linker bocht. "Glen Helen 2" is ook een linker bocht, maar gevaarlijker omdat hij scherper is en eindigt bij een stenen muurtje dat één van de openbare voetpaden begrenst.