Glenfinnanviaduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glenfinnanviaduct
Glenfinnanviaduct
Algemene gegevens
Locatie Glenfinnan
Coördinaten 56° 53′ NB, 5° 26′ WL
Overspant Finnan river
Lengte totaal 380 m
Breedte 5,5 m
Hoogte 30 m
Aantal sporen 1
Langste overspanning 15 m
Bouw
Bouwperiode 1897 - 1898
Opening 1901
Bouwkosten £18.904
Gebruik
Spoorlijn West Highland Line
Architectuur
Type boogbrug
Architect(en) Simpson & Wilson
Materiaal beton
Glenfinnanviaduct (Schotland)
Glenfinnanviaduct
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Glenfinnanviaduct is een spoorwegviaduct aan de West Highland Line in Glenfinnan, Schotland op het baanvak tussen Fort William en Mallaig. Het is tussen juli 1897 en oktober 1898 gebouwd en is een van de belangrijkste bouwwerken op de spoorlijn. Het viaduct kostte destijds 18.904 pond sterling.

Het 380 meter lange bouwwerk bestaat uit 21 overspanningen, die tot 30 meter hoog reiken. Het viaduct was destijds de voltooiing van een baanbrekende technische prestatie, want het is een van de eerste grote betonbruggen. Mede door dit grote betonnen bouwwerk kreeg diens bouwer Robert McAlpine de bijnaam "Concrete Bob". De spoorlijn was vroeger belangrijk voor de lokale visindustrie, die van de bouw van de lijn profiteerde. Vandaag de dag wordt de lijn voor personenvervoer door middel van dieseltreinstellen bereden. Goederenvervoer vindt niet meer plaats.

In de zomer rijdt er dagelijks, met uitzondering van zaterdag, de toeristentrein "The Jacobite" met stoomlocomotieven tussen Fort William en Mallaig.

Op het Glenfinnanviaduct zijn veel filmscènes opgenomen, waaronder enkele Harry Potterfilms waarin de Zweinsteinexpres een belangrijke rol speelt.