Glenn Frey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glenn Frey
Frey in 2008
Frey in 2008
Algemene informatie
Geboren 6 november 1948
Geboorteplaats Detroit
Overleden 18 januari 2016
Overlijdensplaats New York
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Instrument(en) gitaar, keyboard, zang
Act(s) Eagles
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Glenn Frey (Detroit, 6 november 1948New York, 18 januari 2016) was een Amerikaanse rockmusicus, acteur, zanger en gitarist, het meest bekend geworden van de Eagles. Zijn eerste professionele opname-ervaring bestond uit het spelen op een akoestische gitaar en achtergrondzang in het nummer Ramblin' Gamblin' Man van Bob Seger System in 1968. Hij verhuisde dan naar Los Angeles waar hij Jackson Browne leerde kennen, die in hetzelfde appartementsblok als hij woonde.

In 1970 leerde Frey Don Henley kennen en zij werden tezamen met Randy Meisner en Bernie Leadon gevraagd door Linda Ronstadt om haar te begeleiden. Alzo richtten Frey en Don Henley in 1971, de inmiddels legendarische band de Eagles op, waarin hij zelf verantwoordelijk was voor gitaar, keyboard en zang. Al snel traden zij uit de schaduw van Ronstadt en kende de groep zijn eerste grote succes met de door Frey en Jackson Browne geschreven hit Take It Easy. Frey nam niet enkel de lead vocals van dit nummer voor zijn rekening maar ook van later volgende hits als Peaceful Easy Feeling, Already Gone, Lyin' Eyes, New Kid in Town, Heartache Tonight en How Long. Tijdens de periode van de split van de Eagles, tussen 1980 en 1994, begon hij aan een solocarrière als singer-songwriter. In 1985 scoorde hij een wereldhit met "The Heat Is On", tevens de introductietune van de film Beverly Hills Cop. Begin 1986 had hij een hit in de States met "You Belong To The City". In Nederland en België werd dit nummer slechts een klein succes. Van het laatste studio album van de Eagles uit 2007, Long Road out of Eden schreef Frey nog de helft van de nummers waaronder ook het bekende Busy Being Fabulous en de titelsong van het album. Op 29 juli 2015 eindigde de laatste tournee van de Eagles en dit werd dus Frey's laatste optreden met de band.

Frey overleed op 18 januari 2016 op 67-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking. In februari 2016 eert zijn geboortestad hem met een naar hem vernoemde straat. Glenn Frey Drive ligt vlak bij de school waar hij tijdens zijn jeugd naartoe ging.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Singles[bewerken]

  • 1985 · The Heat Is On
  • 1985 · You Belong To The City