Churchtown (Man)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Glentramman Loop Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Churchtown
Plaats in Man Vlag van Man
Churchtown (Isle of Man)
Churchtown
Coördinaten 54° 19′ NB, 4° 26′ WL
Detailkaart
Churchtown ligt iets ten zuiden van de Snaefell Mountain Course ongeveer 2½ km ten westen van Ramsey
Churchtown ligt iets ten zuiden van de Snaefell Mountain Course ongeveer 2½ km ten westen van Ramsey
Foto's
Sky Hill
Sky Hill

Churchtown is een klein dorp op het eiland Man. Het ligt ten zuiden van de A3 Castletown - Ramsey.

Churchtown ligt in de civil parish Lezayre en hier ligt ook de parochiekerk Lezayre Church, omzoomd door twee grote kerkhoven die samen ongeveer 1½ hectare groot zijn. Vanaf de A3 is Churchtown nauwelijks te zien, met uitzondering van de kerk en het Lezayre War Memorial, een monument voor de gevallenen uit de parochie tijdens de Eerste Wereldoorlog (23) en de Tweede Wereldoorlog (11). Lezayre War Memorial staat langs de A3.

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemer aan de Superstock TT in 2013 net voorbij Lezayre War Memorial. Het blauwe kussen links in beeld staat tegen de "K-tree"
John McGuinness stuurt bij de "K-tree" de bocht in, op weg naar de derde plaats in de Superstock TT van 2013

De A3 maakt hier ook deel uit van de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. Churchtown maakte ook al deel uit van de Four Inch Course die van 1908 tot 1922 werd gebruikt voor de RAC Tourist Trophy.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na de S-bocht Glentramman rijden de coureurs ongeveer 1,5 kilometer richting Milntown over de "Churchtown section". De toprijders nemen dit hele stuk volgas, maar een voorwaarde is wel dat ze het circuit goed kennen. John Surtees vond dat je gemakkelijk in verwarring kon raken, maar ook dat hij hier veel tijd kon winnen op minder ervaren rijders. Ray Knight, die de handleiding "TT Rider's Guide" schreef, vond dat het niet in delen te leren was: "Je moet het inprenten als een complete sectie". Joey Dunlop waarschuwde dat een rijder goed op zijn rijlijn en de juiste versnelling moest letten, omdat de verkanting verraderlijk was.

Glentramman Loop Road[bewerken | brontekst bewerken]

Na de S-bocht Glentramman rijden de coureurs ongeveer 1,5 kilometer richting Milntown over de "Churchtown section". Voor ze daar komen passeren ze een Y-splitsing, waar ze de linker weg moeten volgen. Tegenwoordig is het duidelijk de doorgaande A3, maar in het verleden ontstond er weleens verwarring met de rechter weg, de Glentramman Loop Road. Deze loopt echter alleen achter de Lezayre Church langs en komt vanzelf bij het oorlogsmonument weer terug op de A3. George O'Dell, in 1977 wereldkampioen in de zijspanklasse, kwam er in 1974 onvrijwillig terecht. Hij had voor de 750 cc zijspanklasse een 680 cc König-tweetaktmotor geleend van Bill Boddice (de vader van Mick Boddice), maar die liep net voorbij Temple Corner vast. De machine raakte in een slip en de combinatie O'Dell/Boldison gleed achterstevoren de Loop Road in. Daar stonden veel auto's van toeschouwers, maar met veel geluk wisten zie die allemaal te missen.

22e Mijlpaal, Caravan[bewerken | brontekst bewerken]

Iets voorbij de Y-splitsing komen de coureurs in een flauwe rechterbocht weer in een soort tunnel van bomen terecht, waardoor het zonlicht wegvalt. Dit punt wordt Caravan genoemd en hier staat ook de 22e mijlpaal van de Mountain Course.

Lezayre War Memorial, Ballakillingan, K-tree en Conker Fields[bewerken | brontekst bewerken]

500 meter na de Y-splitsing passeren de coureurs het oorlogsmonument dat op de splitsing staat waar de Loop Road weer op de A3 uitkomt. Tegenover de Loop Road ligt Ballakillingan Farm (Manx: boerderij van O'Killingan of McKillingan), waar tegenwoordig de "Silly Moos" (gekke koeien) camping ligt. Het hierop volgende circuitdeel is omzoomd door paardenkastanjes ("Conker Trees"). Toen een coureur dit circuitdeel ooit beschreef als "het stuk bij Ramsey tussen de kastanjes" wist iedereen wat hij bedoelde en sindsdien is "Conker Fields" onder coureurs een ingeburgerde naam. De kastanjebomen hebben door hun wortelgroei veel invloed op het wegdek, maar veel zijn er al geveld omdat ze dood waren. In de eerste linker bocht na Lezayre War Memorial, waar de coureurs zoveel gas geven dat ze een wheelie maken, ligt een trottoir in de binnenbocht. Dat kan gevaar opleveren voor de coureurs en daarom hebben fans een witte "K" (Kerb) op een van de bomen geschilderd. Deze specifieke boom valt toch al op, omdat hij als enige buiten de omheining van Ballakillingan Farm staat en daarom ook wordt beschermd met een stootkussen. De schilders hebben daar rekening mee gehouden: de "K" staat boven dit kussen.

Gebeurtenissen bij Churchtown[bewerken | brontekst bewerken]

op 31 mei 2018 verongelukte Dan Kneen van het Tyco BMW team tijdens de training van de Ilse of Man.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kunstenares Rachael Clegg maakte in 2013 een kalender voor de Isle of Man TT met naaktfoto's op verschillende locaties. Dat deed ze bij de K-tree door een grote "K" op haar lichaam te schilderen. Het lukte niet in één keer; toen ze (nog enigszins gekleed) bezig was met schilderen droop de verf in haar panty en haar kruis. De tweede keer ging het beter: ze liet zich fotograferen tussen de koeien van Ballakillingan Farm. De gebruikte foto werd naast de boom gemaakt.
  • Jimmie Guthrie raakte in de Churchtown Section een schaap, zonder te vallen. Tegen de tijd dat het bericht de Britse kranten haalde was het al een hele kudde geworden.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]