Gletsjerspleet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een gletsjerspleet in de Easton gletsjer op Mount Baker, die deel uitmaakt van de Cascade Range in de Verenigde Staten.

Een gletsjerspleet (ook wel Crevasse) is een verticale of nagenoeg verticale splitsing van een gletsjer. Een spleet kan tientallen meters diep en breed worden en een lengte kennen van enkele honderden meters. De grootte van de spleet is vaak afhankelijk van de hoeveelheid vloeibaar water in de gletsjer. Door het water kan de snelheid waarmee de gletsjer naar beneden beweegt worden verhoogd.

Typen[bewerken]

Er bestaan verschillende soorten gletsjerspleten, waaronder:

  • Een gletsjerspleet die ontstaat doordat het centrale gedeelte van de gletsjer sneller naar beneden glijdt dan de zijkanten, waardoor scheuren ontstaan.
  • Een gletsjerspleet op het einde van een gletsjer, die ontstaat doordat de ondergrond aldaar steiler wordt. Hierdoor komt er op dit deel grotere neerwaartse krachten te staan, hetgeen leidt tot spleten
  • Een gletsjerspleet in de stromingsrichting, die ontstaat wanneer het dal breder wordt en de druk vanaf de zijkanten wegvalt.
  • Een bergschrund waarbij spleten ontstaan doordat de snelheid van de verschillende horizontale lagen in de gletsjer van elkaar verschillen.
  • Een gletsjerspleet die ontstaat doordat meerdere gletsjerstromen elkaar kruisen.

Galerij[bewerken]