Gliese 581 f

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De positie van Gliese 581 f ten opzichte van Gliese 581 vergeleken met ons zonnestelsel.

Gliese 581 f is de vijfde exoplaneet die rond Gliese 581 is ontdekt. Gliese 581 f is 20,3 lichtjaar van de aarde verwijderd. Het is de vijfde van de zes planeten in zijn zonnestelsel die is ontdekt. De ontdekking werd aangekondigd op 29 september 2010. De planeet werd ontdekt door het gebruik van het Doppler spectroscoop in het Keck-observatorium op Hawaii in de Verenigde Staten.

Karakteristieken[bewerken]

De planeet heeft een minimum massa van 7 keer de massa van de aarde. Men suggereert dat het misschien een superaarde is of een gasreus als Neptunus. Het draait op een afstand van 0,758 AE van zijn ster, dat is iets meer dan de afstand tussen de zon en Venus, maar het lijkt te koud op het oppervlak voor vloeibaar water.

Controverse[bewerken]

Er was oktober 2010 nog steeds geen volledige zekerheid over de vraag of de planeten Gliese 581 f (en de daarna ontdekte planeet Gliese 581 g) überhaupt wel bestaan. Een ander onderzoeksteam ging er, in tegenstelling tot Vogts team, niet automatisch van uit dat alle planeten in het Gliese-stelsel zuiver cirkelvormige banen beschrijven.[1] Medio oktober 2010 was de status van beide planeten (f en g) officieel "niet bevestigd" in de Extrasolar Planets Encyclopaedia.[2]