Glijmiddel (industrie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een glijmiddel is een substantie die wordt toegepast om de wrijving tussen twee objecten te verminderen. In de industrie wordt bij voorkeur de term 'smeermiddel' gebruikt, omdat deze term het engelstalige woord 'lubricant' beter benadert. Beide hebben echter dezelfde functie.

Glijmiddelen voor industriële toepassingen kunnen vast, vloeibaar of gasvormig zijn, voor seksuele toepassingen zijn ze altijd vloeibaar.

Glijmiddelen voor industriële doeleinden[bewerken | bron bewerken]

In industriële toepassingen worden vaak glijmiddelen gebruikt waar een object over een groot vlak moet kunnen glijden, en het ondoenlijk is om smeermiddelen te gebruiken omdat deze te veel afremmen of omdat de toevoer hiervan onpraktisch is.

Er zijn zeer veel verschillende glijmiddelen, hieronder enkele voorbeelden:

Vast glijmiddel[bewerken | bron bewerken]

  • In het voetbalstadion GelreDome kan de gehele grasmat naar buiten schuiven. De grasmat staat op voeten die gecoat zijn met een laag Teflon dat over stalen banen glijdt. De combinatie staal en Teflon heeft zeer weinig wrijving.
  • Bij het spel Carrom schuiven schijven over een vlak spelbord, de wrijving wordt verminderd door een glijmiddel bestaande uit zeer kleine ronde korreltjes op het bord te strooien.

Vloeibaar glijmiddel[bewerken | bron bewerken]

Zie ook: Smeermiddel

Gasvormig glijmiddel[bewerken | bron bewerken]

  • Bij het spel airhockey moet een puck over een vlakke tafel glijden. In de gehele tafel zitten kleine gaatjes, waardoor onder hoge druk lucht geblazen wordt. Door de druk zweeft de puck enkele micrometers boven de tafel en bestaat de wrijving bijna alleen uit luchtweerstand.
  • Bij stootexperimenten wordt vaak een holle puck gebruikt met daarin een brok droogijs. Dit droogijs sublimeert tot koolzuurgas dat ontsnapt door een gat uit de bodem waardoor de puck, net als bij airhockey, enkele micrometers boven de experimenttafel zweeft.