Gloria Grahame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gloria Grahame
Gloria Graham in The Bad and the Beautiful (1952)
Gloria Graham in The Bad and the Beautiful (1952)
Algemene informatie
Volledige naam Gloria Hallward
Geboren 28 november 1923
Overleden 5 oktober 1981
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gloria Grahame, geboren als Gloria Hallward (Los Angeles, 28 november 1923New York City, 5 oktober 1981) was een Amerikaans actrice.

Levensloop[bewerken]

Grahame leerde in haar jeugd acteren van haar moeder, een theateractrice die door het leven ging onder de artiestennaam Jean Grahame. Ze was aan het begin van de jaren 40 te zien op Broadway en kreeg een contract bij Metro-Goldwyn-Mayer, toen Louis B. Mayer haar in een toneelstuk zag.

Nadat ze de naam "Gloria Grahame" aannam, maakte ze haar filmdebuut in Blonde Fever (1944), maar werd voor het eerst opgemerkt in It's a Wonderful Life (1946). De studio wist echter niet goed de actrice te promoten, waarna haar contract in 1947 werd verkocht aan RKO Radio Pictures.

Voor die studio verscheen Grahame voornamelijk in films noirs als de aantrekkelijke en seksuele dame. Voor haar rol in Crossfire (1947) werd ze genomineerd voor een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Ze won de Oscar voor die film niet, maar ontving deze wel een aantal jaren later voor haar rol in The Bad and the Beautiful (1952).

Grahame stond bekend als een moeilijke actrice om mee samen te werken. Omdat ze té aantrekkelijk was voor het vertolken van een kwaadaardige personage en te brutaal overkwam voor het spelen van een onschuldige personage, was het moeilijk om Grahame in te zetten in films die niet onder het genre film noir vielen. Desondanks bleef Grahame tot in de jaren 80 werkzaam als actrice.

Achter de camera had Grahame een breed romantisch leven. Ze had vele relaties en trouwde meerdere malen. Ze kreeg problemen met kwesties over voogdij tijdens het filmen van Oklahoma! (1955). Verder veroorzaakte ze een schandaal toen ze in 1960 trouwde met haar voormalige stiefzoon Anthony Ray. Ray was de zoon van regisseur Nicholas Ray, met wie de actrice acht jaar eerder getrouwd was. Ze kreeg met beide mannen kinderen.

In 1981 overleed Grahame op 57-jarige leeftijd aan borstkanker.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Kim Hunter
voor A Streetcar Named Desire
Oscar voor beste vrouwelijke bijrol
1952
voor The Bad and the Beautiful
Opvolger:
Donna Reed
voor From Here to Eternity