God bestaat niet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

God bestaat niet was een zesdelig Nederlands televisieprogramma van Paul Jan van de Wint en Rob Muntz uitgezonden door de RVU in 2005. In elke aflevering kwam een vooraanstaand wetenschapper in een kerk zijn of haar visie uitleggen op de stelling waarom God niet kon bestaan. In het programma werden interviews met onder meer Dick Swaab, Vincent Icke en Jaap van Heerden door Van de Wint afgewisseld met satirische sketches waarin Muntz de spot dreef met godsdienstige symboliek.

Aan het begin van elke aflevering 'preekte' Muntz vanaf de kansel de volgende tekst:

"Ongelovigen vormen wereldwijd een zeer kleine minderheid van zo’n twee en een half procent. Dit getal neemt alleen maar af. En gelovigen worden overal ter wereld in staat gesteld hun kinderen te vergiftigen met hun mentaliteit en overtuiging, via de opvoeding en scholing. Er is een tendens dat fundamentalistische gelovigen aan macht winnen. Is er wel een scheiding tussen kerk en staat?"

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks werd grotendeels opgenomen in de Amsterdamse Sint-Nicolaaskerk. Achteraf distantieerde de parochie van deze kerk zich van het programma en probeerde zelfs met een kort geding de uitzendingen te verhinderen. De rechter bepaalde echter dat er geen grond was om de uitzendingen te verbieden. Verder deed de Bond tegen het vloeken aangifte tegen de RVU wegens smalende godslastering. Bas van der Vlies van de SGP en Arie Slob van de ChristenUnie stelden kamervragen. Deze christelijke politieke partijen waren van mening dat de regering de uitzendingen moest voorkomen omdat het "ronduit blasfemische" uitzendingen zouden zijn die "willens en wetens op een uiterst schandelijke manier de spot drijven met God en met het christelijk geloof." Staatssecretaris Medy van der Laan verklaarde daarop dat de omroepen zelf verantwoordelijk zijn voor hun programma's. Bovendien stelde de staatssecretaris dat op grond van de Mediawet van 1988 en de vrijheid van meningsuiting (Artikel 7 van de Grondwet) de overheid niet over vorm en inhoud van de programma's van de omroepen gaat.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgekomen op de dvd God bestaat niet, aangevuld met radio-interviews met o.a. arabist en islamoloog Hans Jansen en filosoof Herman Philipse:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]