Godard van Reede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Godard van Reede
Godard baron van Reede, graaf van Athlone
Godard baron van Reede, graaf van Athlone
Bijnaam Godard van Ginkel
Godard de Ginkell
Geboren 4 juni 1644
Amerongen
Overleden 11 februari 1703
Utrecht
Land/zijde Prinsenvlag.svg Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Flag of England.svg Koninkrijk Engeland
Rang Veldmaarschalk
Ander werk gouverneur van Utrecht
Landscommandeur van de Balije van Utrecht

Godard van Reede (Amerongen, 4 juni 1644Utrecht, 11 februari 1703), ook bekend als Godard van Ginkel of (in Engeland) als Godard de Ginkell, was een veldmaarschalk in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en generaal in dienst van het Koninkrijk Engeland.

Leven en werk[bewerken]

Naast baron van Reede was hij vrijheer van Amerongen, heer van Ginkel, Lievendaal en Nienburg, en behoorde tot een invloedrijk adellijk geslacht dat kasteel Amerongen bewoonde. Hij werd op het kasteel geboren als zoon van Godard Adriaan van Reede, 1e baron van Reede en een van de belangrijkste diplomaten van de Nederlandse republiek, en zijn vrouw Margaretha Turnor, die het kasteel (verwoest in het Rampjaar 1672) liet herbouwen.

De jonge van Reede, die in 1683 benoemd werd tot luitenant-generaal van de cavalerie, had nauwe banden met stadhouder Willem III van Oranje-Nassau. Hij volgde Willem naar Engeland toen die in 1688 de troon van Engeland, Schotland en Ierland opeiste. Van Reede had het bevel over een Nederlandse eenheid van cavalerie in de Slag aan de Boyne in Ierland, die de Glorious Revolution in het voordeel van Willem besliste. Toen Willem Ierland verliet, gaf hij het bevel van de troepen in Ierland over aan Van Reede.

Het volgende jaar, in 1691, begon Van Reede een veldtocht tegen de overgebleven medestanders van de verstoten koning Jacobus II. In juni nam hij het fort van Ballymore in, en op 12 juli versloeg hij de jacobieten in de beslissende Slag bij Aughrim. Kort daarna vielen ook de steden Galway en Limerick in Van Reedes handen, waarna de overwinning op 3 oktober bezegeld werd met het Verdrag van Limerick. Als dank werd Van Reede genaturaliseerd tot Engels onderdaan door het Engelse parlement, waarbij hij de titels graaf van Athlone en baron van Aughrim kreeg.

In 1693 keerde Van Reede samen met Willem terug naar Nederland en werd bevelhebber van het Verenigd Leger in Vlaanderen. In 1693 vocht hij in de Eerste slag bij Neerwinden en in 1695 nam hij deel aan het Beleg van Namen. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

Ook in Utrecht vervulde hij belangrijke functies. Hij diende als gouverneur van Utrecht en als Landscommandeur van de Duitse Orde van de Balije van Utrecht.

Van Reede huwde op in 1666 met Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721), erfgename van kasteel Middachten. Ze kregen 12 kinderen, onder wie Frederick Christiaan baron van Reede (1668-1719) die hem opvolgde, en ook als generaal diende.

Na zijn dood werd Van Reede begraven in de Sint-Andrieskerk in Amerongen.

In 1991 bracht de republiek Ierland een postzegel uit met een portret van Godard van Reede.