Godelieve van Heteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Godelieve van Heteren
Godelieve van Heteren
Algemene informatie
Volledige naam Godelieve Maria van Heteren
Geboren 19 november 1958
Partij PvdA
Titulatuur drs., Arts
Politieke functies
2002-2006 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Vista-kmixdocked.png
Stem van Godelieve van Heteren
opgenomen september 2014 (download·info)

Godelieve Maria van Heteren (Utrecht, 19 november 1958) is een Nederlands politicus. Zij was namens de Partij van de Arbeid van 2002 tot 2006 lid van de Tweede Kamer.

Godelieve van Heteren studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en deed in 1983 artsexamen. Ze werkte onder meer als onderzoeker Europese gezondheidszorgsystemen in Londen en als universitair docent aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Op 17 oktober 2002 kwam Van Heteren tussentijds in de Tweede Kamer, als opvolgster van Ad Melkert. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 werd ze herkozen. Van Heteren hield zich in het parlement vooral bezig met volksgezondheid, biotechnologie en innovatie, rampenbeleid en terreur. Zij was tevens voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken.

Van Heteren steunde op 2 februari 2006 als enige van de PvdA-fractie een motie van D66'er Boris Dittrich, die zich uitsprak tegen het sturen van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Eerder behoorde ze tot een minderheid in haar fractie die zich in 2004 uitsprak tegen verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Irak. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 verliet ze het parlement. Zij was directeur van Cordaid tot 2009, en directeur van het Rotterdam Global Health Initiative (RGHI) van de Erasmus Universiteit tot 2016 en runt haar collectief Europa Arena, met projecten in Europa en diverse Afrikaanse landen, o.a. op het terrein van global health en sociale transities.