Godfried de Kinderloze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Godfried I van Neder-Lotharingen
965-1023
Hertog van Neder-Lotharingen
Periode 1012-1023
Voorganger Otto II
Opvolger Gozelo I
Vader Godfried I van Verdun
Moeder Mathilde van Saksen

Godfried de Kinderloze (ca. 965 - 26 september 1023) was de vierde zoon van graaf Godfried I van Verdun, bijgenaamd Godfried de Gevangene, en Mathilde van Saksen.

In 1012 werd hij door de duitse Roomskoning Hendrik II als hertog van Neder-Lotharingen aangesteld (als Godfried I van Neder-Lotharingen). Deze aanstelling was deel van de politiek van de Ottonen om het westen van hun Rijk tegen Frankrijk te beschermen.

Aangezien Godfried niet uit Neder-, maar uit Opper-Lotharingen afkomstig was, was hij niet in de belangenstrijd van de Neder-Lotharingse adel betrokken en kon hij zich geheel aan de interessen van zijn koning wijden. In deze positie ondernam hij diverse veldtochten tegen tegenstrevers van het Rijk. Zo trok hij tezamen met zijn broer Herman van Ename (graaf in de Brabantgouw) op tegen de Reiniers (graven van Henegouwen en Leuven) in de slag bij Florennes (1015) en tegen graaf Dirk III van Holland (slag bij Vlaardingen, 1018).

Op 26 september 1023 stierf hij zonder nakomelingen waarna zijn jongere broer Gotzelo I hem opvolgde als hertog van Neder-Lotharingen.

Referenties[bewerken]