Godigisel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Godigisel (359 - 406) was koning van de Vandaalse Asdingen vanaf ongeveer 400. Hij sneuvelde in 406 tijdens een gevecht met de Romeinen. Godigisel is vooral bekend geworden als de vader van Geiserik, die in 428 koning werd van de Vandalen en een krachtig koninkrijk vestigde in het noorden van Noord-Afrika.

Vandalen verlaten Pannonië[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn bewind verbleven de Asdingen in Pannonia als foederati (hulptroepen) van de Romeinen. In 400 of 401, vermoedelijk als gevolg van invallen door de Hunnen, besloot Godigisel het zestig jaar daarvoor gesloten verdrag met de Romeinen op te zeggen en met zijn volk naar het westen te trekken. Met de Asdingen verlieten ook de Alanen hun woongebieden. De Romeinse generaal Stilicho voerde uitgebreid campagne tegen de opstandelingen en versloeg Godigisel in Raetia in 401, waarna deze met zijn volk en de Alanen verder noordwaarts trok. In het gebied van wat nu Zuid-Duitsland is, aangekomen troffen zij hun stamverwanten de Silingen die zich bij het volk van Godigisel aansloten.

Inval in Gallië[bewerken | brontekst bewerken]

In 406 leidde Godigisel de grote oversteek van zijn volk over de Rijn, toen Asdingen met Silingen, Sueven en Alanen gezamenlijk het Romeinse Rijk binnendrongen. Voorafgaand aan de oversteek vond bij Mainz een veldslag plaats waarin Godegisel sneuvelde. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon, Gunderic, die het volk door Gallië naar Spanje toe zou leiden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]