Goedele Liekens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goedele Liekens
Goedele Liekens (oktober 2011)
Goedele Liekens (oktober 2011)
Volledige naam Goedele Maria Gertrude Liekens
Geboren 21 januari 1963
Geboorteland België
Jaren actief 1989 - heden
Beroep Televisiepresentatrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Goedele Maria Gertrude Liekens (Aarschot, 21 januari 1963) is een Vlaamse psycholoog en seksuoloog. Ze is voormalig Miss België (1986) en thans onder meer tv-presentatrice en Goodwillambassadeur voor de VN.

Biografie[bewerken]

Liekens werd in 1963 geboren in Aarschot en groeide op in een Vlaams plattelandsdorp.[1] Ze studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en liep stage in een gevangenis, waar ze gevangenen begeleidde die tot levenslang waren veroordeeld.[1] Ze verwierf bekendheid toen ze in 1986 tot Miss België werd gekozen en door opstandig gedrag bij de aansluitende Miss Universe-verkiezing in Panama. Zo weigerde ze 's avonds op te draven op feestjes voor gasten die daar extra voor betaalden, omdat de missen 's morgens weer vroeg moesten repeteren. Ook weigerde ze generaal Manuel Noriega de hand te schudden "omdat die een fout regime leidde". Tijdens een receptie vertelde Liekens de Panamese minister Jean Gol "dat zijn gevangenissen niet goed draaiden". Na de Missverkiezing haalde Liekens eerst haar licentiaat in de klinische en volwassenenpsychologie aan de universiteit van Brussel.[2]

Televisie[bewerken]

Na een verschijning op Humo's Pop Poll werd ze door Jan Lenferink benaderd om voor de VARA aan een praatprogramma mee te werken.[1] Dit programma, Goedele geheten, liep één seizoen. Daarnaast nam ze deel aan andere programma's, al dan niet als panellid.[1] Toen in 1989 de eerste Vlaamse commerciële zender VTM de ether in ging, kreeg Liekens er een contract. Het eerste programma dat ze er presenteerde was de humoristische quiz Wie ben ik? met Urbanus en Werther Van Der Sarren. Daarna volgde het sketchprogramma Meer moet dat niet zijn, wederom in samenwerking met Urbanus.

Liekens begon familiale en seksuologische wetenschappen te studeren en presenteerde een aantal programma's waarin ze haar opgedane kennis kon toepassen. Zo presenteerde ze vanaf 1991 een poosje het radioprogramma De Lieve Lust op Studio Brussel en van 1995 tot 1997 het televisieprogramma Vanavond niet schat op Kanaal 2 (nu 2BE).

Samen met een aantal andere televisiecollega's is Liekens één van de stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie en ook productiehuis Jok Foe.

Liekens is sinds 1999 Goodwillambassadeur voor het United Nations Population Fund (UNPFA) van de Verenigde Naties.[3]

Televisiewerk[bewerken]

VTM[bewerken]

Toen in 1989 de eerste Vlaamse commerciële zender VTM de ether in ging, kreeg Liekens er een contract. Het eerste programma dat ze er presenteerde was de humoristische quiz Wie ben ik? met Urbanus en Werther Van Der Sarren. Daarna volgde het sketchprogramma Meer moet dat niet zijn, wederom in samenwerking met Urbanus.

Hierna presenteerde ze bij VTM haar eigen praatprogramma Goedele en vervolgens het debatprogramma Recht van Antwoord. In 2005 volgde een reeks over Sterke Vrouwen.

In 2001 presenteerde Liekens de Vlaamse versie van de succesvolle Britse quiz The Weakest Link, omgedoopt tot De Zwakste Schakel, net als de Nederlandse variant. Na amper een dozijn afleveringen verdween de quiz van het scherm. Liekens gaf later ook zelf aan zich ook niet bepaald gelukkig te hebben gevoeld in de rol van de strenge, bitse spelleidster, zoals opgelegd door het format.

Tijdens het najaar van 2010 nam Liekens de presentatie van Goedele Nu voor haar rekening, een nieuw praatprogramma. Ook was ze te zien als kapitein van de vrouwenploeg in Het Sterke Geslacht, een spelprogramma onder leiding van Bruno Wyndaele. In het voorjaar van 2011 kreeg Liekens een nieuw praatprogramma bij VTM, Goedele op Dinsdag.

Nederland[bewerken]

Sinds de jaren 90 en nog steeds is Liekens regelmatig te gast in Nederlandse televisieprogramma's, meestal als seksuologe.

VT4[bewerken]

Sinds september 2007 werkt Liekens voor de Belgische SBS-groep. Ze maakte aanvankelijk alleen programma's voor VT4, maar zou later ook voor VIJFtv aan de slag gaan. Haar eerste wapenfeit is het programma Slimmer Dan Een Kind Van 10?, een kennisquiz waarin volwassenen vragen op het niveau van een kind van tien moeten beantwoorden. De quiz haalde niet het gewenste aantal kijkers en werd verplaatst naar de zondag vooravond.

Op 18 oktober 2008 werd bekend dat Liekens ontslagen was bij VT4. Als reden werd een "door VT4 contractueel niet toegestaan optreden" in De Laatste Show bij concurrent VRT aangehaald. Liekens kwam er haar gelijknamige maandblad Goedele promoten, dat wordt uitgegeven door Sanoma.

RTL 4[bewerken]

In 2014 tekende Liekens een tweejarig exclusiviteitscontract bij de Nederlandse commerciële televisiezender RTL 4. Daar gaat ze in eerste instantie het programma Divorce Hotel maken. Daarvoor werkte ze al voor RTL 4 als tafeldame bij RTL Late Night, wat ze blijft doen met het exclusiviteitscontract, en als presentatrice van het praatprogramma De dokters.[4][5]

Channel 4[bewerken]

Sinds medio 2015 presenteert Liekens op het Britse Channel 4 een programma over seksuele voorlichting onder de naam Sex in Class.[6]

Boeken[bewerken]

In 1993 verscheen haar boek 69 vragen over seks, waar je nooit het juiste antwoord op kreeg bij Uitgeverij Scheffers. In 2005 verscheen Het vaginaboek en in 2006 de opvolger Het penisboek. In 2008 verscheen Ons Seksboek (een verwijzing naar Ons Kookboek van de Boerinnenbond of Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen), in 2009 volgde SOS Seks (een verwijzing naar de SOS Piet kookboeken van Piet Huysentruyt). Op 15 oktober 2011 verscheen Haar Orgasmeboek.

Goedele en GDL[bewerken]

Op 1 september 2008 lag de eerste editie van haar eigen tijdschrift Goedele in de winkels. Dit maandelijks tijdschrift werd uitgegeven door Sanoma en had psychologie, maatschappij, seks en humor als pijlers.[7] De redactie werd geleid door Danny Ilegems en Liekens zelf, die ook telkens de omslag sierde. Volgens Danny Ilegems werden er van het vierde nummer meer dan 70.000 exemplaren verkocht.[8] In november 2011 kwam het bericht dat Goedele vanaf 7 december 2011 werd stopgezet omdat Sanoma wilde investeren in de pas overgenomen televisiezenders VT4 en VIJFtv. Op 20 juni 2012 stelde ze haar nieuwe tijdschrift GDL voor, ditmaal uitgegeven door uitgeverij Cascade. Van dit tweemaandelijkse tijdschrift verschenen in totaal acht nummers.[9]

Privé[bewerken]

Liekens was getrouwd met Chris Cockmartin. Samen hebben ze twee dochters. Liekens scheidde in 2006 van Cockmartin. Ze bleven wel samen hun productiehuis Jok Foe leiden.

In populaire cultuur[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
An Van Den Broeck
Miss België
1986
Opvolger:
Lynn Wesenbeek