Lagekostenluchtvaartmaatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Goedkope luchtvaartmaatschappij)
Ga naar: navigatie, zoeken
easyJet, een low-fare-maatschappij

Een lagekostenluchtvaartmaatschappij, ook wel prijsvechter, lowfare-, lowcost-, no-frills-, budget-, lowbudget-, no-nonsense- of discountmaatschappij genoemd, is een luchtvaartmaatschappij die volgens het no frills-concept werkt, waarbij de overheadkosten laag gehouden worden en de extra diensten niet bij de prijs zijn inbegrepen. Deze maatschappijen vliegen soms vanaf een kleiner vliegveld in verband met lagere luchthaven- en afhandelingskosten. Voorbeelden van low-fare-maatschappijen in Europa zijn Ryanair en easyJet.

Een low-cost-luchtvaartmaatschappij is soms een dochtermaatschappij van een van de grotere luchtvaartmaatschappijen. Deze dochtermaatschappijen zijn nieuw opgericht of omgevormd van een feedermodel naar een low-fare-model om marktaandeel te kunnen behouden ten opzichte van de low-fare-luchtvaartmaatschappijen. In veel gevallen blijft de feeder-functie wel aanwezig.

Om voor een lagere prijs te kunnen vliegen zijn veel diensten bij low-cost-maatschappijen niet bij de prijs inbegrepen, zoals bagagevervoer en drankjes en eten aan boord. Deze diensten kan de passagier vooraf bij het (elektronische) ticket bijkopen of aan boord aanschaffen.

Lijst van lagekostenluchtvaartmaatschappijen[bewerken]